Tijdelijke opvang illegalen in onder andere Amsterdam

Er komt een tijdelijke en sobere opvang voor illegalen in de vijf grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Eindhoven) en in een terugkeerlocatie in Ter Apel. Jan Paternotte, fractievoorzitter van D66 in de gemeenteraad, noemt het plan onwerkbaar. 'Mensen worden naar Amsterdam gehaald, om hier op straat te belanden.'

Beeld ANP

Die door het rijk gefinancierde opvang in de vijf grote steden zal in beginsel beperkt zijn tot enkele weken. De onderhandelaars van de VVD en PvdA zijn het hierover eens, na een week overleg over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers.

Na de noodopvang gaan illegalen naar de terugkeerlocatie in Ter Apel, om van daaruit te worden teruggestuurd naar hun eigen land. Wie daaraan weigert mee te werken, wordt alsnog op straat gezet. Mensen die ziek zijn kunnen langer blijven in de noodopvang. Het is aan gemeenten om dat per geval te bekijken. Bovendien geldt dat burgemeesters de verantwoordelijkheid houden voor de openbare orde en op basis van hun zorgplicht mensen op individuele basis kunnen opvangen.

Het kabinet moet nog met de burgemeesters van de vijf grote steden een definitief bestuursakkoord sluiten. Gemeenten die straks geen opvang meer mogen verzorgen maar dat toch blijven doen, dreigen te worden gekort op hun budget voor integratie van nieuwkomers.

Reacties
Naast D66-voorman Jan Paternotte keuren meer Amsterdamse politici het plan af. Rutger Groot Wassink van GroenLinks vindt het 'bizar en absurd'. Ik wil van Van der Laan weten of hij hiermee akkoord gaat. Ik reken erop dat zowel de gemeenteraad als Van der Laan dit niet accepteert.' Remina Alberts van de SP vindt het 'nog erger dan hoe het was' en 'belachelijk'.

Het conceptakkoord is volgens Amnesty International in strijd met de uitspraak van het Europese Comité voor Sociale Rechten. De organisatie wijst erop dat het comité heeft geoordeeld dat de Nederlandse overheid moet zorgen voor geschikte voorzieningen, zodat de menselijke waardigheid niet wordt geschaad. 'Deze uitspraak is niet voor meerderlei uitleg vatbaar. Toegang tot voedsel, water, kleding en een veilige plek om te slapen zijn minimumvereisten om te kunnen overleven', aldus Amnesty.

Ook We Are Here, dat zich inzet voor de vluchtelingen die in de Vluchtgarage hebben gezeten, reageerde. 'Veel afgewezen asielzoekers kúnnen niet terugkeren, bijvoorbeeld omdat ambassades van de landen waar ze naar terug moeten, niet meewerken.' Volgens de actiegroep is het akkoord 'een typisch product van partijen die de ogen sluiten voor de realiteit van de asielpraktijk'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden