Tijdelijk kort werken in aantocht

AMSTERDAM - Vakbonden en werkgevers lijken het eens te worden over een plan voor gesubsidieerde werktijdverkorting bij bedrijven die tijdelijk te maken hebben met terugval van de productie. Werkgeversorganisatie VNO-NCW zegt zich voor een belangrijk deel te kunnen vinden in het voorstel hiertoe van de vakcentrale FNV. Alleen minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) moet zijn goedkeuring nog geven aan het plan.

De FNV wil de huidige regeling voor tijdelijke werktijdverkorting op de schop nemen. In plaats ervan moet er een overbruggingsvoorziening komen, die niet alleen tijdelijk inkomen oplevert voor werknemers, maar ook scholing. De regeling moet gelden voor vaste én tijdelijke arbeidskrachten.

De nieuwe regeling voor werktijdverkorting moet volgens de bond worden gefinancierd uit het fonds voor WW-uitkeringen. Dit fonds is met ongeveer negen miljard euro goed gevuld.

De werkgever ontvangt de WW en betaalt het loon van de werknemer gewoon door. De werknemer komt op zijn beurt dus niet in de WW terecht. De regeling duurt maximaal achttien maanden en omzeilt veel bureaucratie.

Volgens Jongerius slaat het plan twee vliegen in één klap. ''Niet alleen is er voor de werknemers inkomenszekerheid, de regeling is ook voor bedrijven aantrekkelijk als zij in een productiedipje zitten.'' |

VNO-NCW laat weten al sinds vorige maand met het kabinet te praten over werktijdverkorting. ''Het is nu een instrument dat we nodig lijken te hebben. Scholing is daarbij belangrijk om werknemers vast te houden. Wij zijn blij dat de FNV zich nu ook achter een vorm van werktijdverkorting schaart.'' (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden