'Tijd voor nieuwe adviezen: gezond drinken bestaat niet'

Alcohol verlaagt de levensverwachting. Gezond drinken bestaat niet. Ook een glaasje rode wijn per dag is ongezond voor het hart.

In Nederland is het advies: drink geen alcohol, of hooguit één glas per dag. Beeld anp
In Nederland is het advies: drink geen alcohol, of hooguit één glas per dag.Beeld anp

Dit blijkt uit een internationale studie onder 600.000 drinkers in negentien landen, die vrijdag is gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

"Onze gegevens laten zien dat lagere hoeveelheden alcoholconsumptie zijn aanbevolen dan andere, actuele richtlijnen," aldus de studie. De adviezen voor gezond alcoholgebruik moeten volgens de onderzoekers van meer dan honderd universiteiten, waaronder het Erasmus MC, omlaag.

De Nederlandse Gezondheidsraad adviseert geen alcohol te drinken of in ieder geval niet meer te drinken dan een glas per dag. Ze paste in 2015 haar advies aan van van 'drink met mate' naar 'drink geen alcohol'.

De raad wijkt hiermee af van richtlijnen in het buitenland, zoals in Engeland (wekelijks ten hoogste veertien glazen, bij voorkeur verspreid over tenminste drie dagen). In Amerika en Scandinavische landen ligt de richtlijn voor verantwoord alcoholgebruik op twee glazen per dag voor mannen en een glas per dag voor vrouwen.

Ziekten
In de internationale studie zijn gegevens van 599.912 alcoholdrinkende mannen en vrouwen, verzameld uit 83 individuele studies in verschillende landen tussen 1964 en 2010, naast elkaar gelegd. Dit onderzoek richt zich vooral op hart- en vaatziekten. Eruit blijkt dat ook gematigd alcohol niet goed is voor het hart en de vaten, ontdekten de onderzoekers.

Elk glaasje wijn verhoogt de kans op beroerte, hartfalen en hoge bloeddruk. Een 40-jarige man wordt gemiddeld anderhalf jaar ouder als hij niet drinkt, berekenden de onderzoekers, dan wanneer hij een glaasje per dag nuttigt. Voor vrouwen ligt dat getal op 1,3 jaar.

Gezellig, maar niet gezond
In de Volkskrant noemt voedingshoogleraar Jaap Seidell van de Vrije Universiteit de nieuwe studie 'een belangrijk signaal.' "Drinken is gezellig maar niet voor je gezondheid."

Hij hoopt dat de bevindingen uit deze studie een eind maken aan door de industrie gesponsorde studies die aantonen dat alcohol wel een positief gezondheidsaspect heeft. Bij voetbalwedstrijden, de kapper en de boekhandel wordt steeds meer en vaker drank geschonken.

Seidell is geen voorstander van die extra verkooppunten. De hoogleraar hielp de Nederlandse alcoholrichtlijnen in 2015 op te stellen. "Mensen willen het maar al te graag geloven, dat hun alcoholconsumptie binnen de normen valt, dat er zoiets bestaat als verstandig drinken, dus houden ze zichzelf voor de gek," zei Seidell eerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden