Opinie

'Tijd voor excuses aan Geert Dales om Noord/Zuidlijn'

Oud-raadslid en -wethouder Frits Huffnagel betoogt in dit opiniestuk dat het tijd is voor een passend eerherstel voor oud-wethouder Geert Dales, nu de Noord/Zuidlijn bijna af is.

Het station Centraal Station van de Noord-Zuidlijn. Beeld anp
Het station Centraal Station van de Noord-Zuidlijn.Beeld anp

Oud-wethouder Geert Dales heeft volgens Het Parool tijdens een besloten ambtswoninggesprek gezegd dat hij lang geworsteld heeft met de vraag of hij dingen anders had kunnen doen in de besluitvorming over de Noord/ Zuidlijn.

Zijn conclusie: in de communicatie met de gemeenteraad over het budget schoot hij tekort.

Dales heeft weliswaar gewaarschuwd voor de risico's, maar naar eigen zeggen een te groot optimisme uitgestraald over het budget. Toen dat fors werd overschreden ontstond veel maatschappelijke onvrede en dat rekent hij zich aan.

Eerlijk
De aanwezigen bij het gesprek, waaronder ex-ministers en oud-wethouders, waren verrast door deze 'boetedoening'. Vier van hen waren zo dapper om anoniem te lekken naar Het Parool.

Of die vier ook zo eerlijk waren over hun eigen tekortkomingen blijft daardoor onduidelijk. Dit verdient een openbare discussie waarvan ik zeker weet dat Dales er graag toe bereid is.

Meer dan 40.000 bezoekers keken onlangs op de laatste open dag van de Noord/Zuidlijn hun ogen uit. Lijn 52 gaat een onmisbare schakel worden in het lokale en regionale openbaar vervoer. De budgetoverschrijding zal in historisch perspectief een detail blijken.

Het zou mooi zijn wanneer de critici die Dales vijftien jaar lang met pek en veren hebben overladen, nu ook aan boetedoening doen voordat die metro gaat rijden.

Te beginnen met de leden van de gemeenteraad die hem in 2009, aan de vooravond van de raadsenquête NZL, beschuldigden van misleiding en bedrog.

Ze waren te laf om gevolg te geven aan het verzoek van Dales om die beschuldiging in de enquête onder ede te herhalen.

Excuses kwamen er ook nooit, hoewel de raadsenquête concludeerde dat de gemeenteraad geen informatie was onthouden.

Lasteraars
Een van de lasteraars, bestuurder Jeanine van Pinxteren van stadsdeel Centrum, prees onlangs in Het Parool de vele zegeningen van de Noord/ Zuidlijn ('de spreiding van drukte zal makkelijker worden, de binnenstad wordt beter bereikbaar, openbare ruimte wint aan kwaliteit, het Rokin is nu al fantastisch en net als steden met een tgv-station krijgt een hele buurt een impuls door de metro').

In 2002 stemde ze, met de hele GroenLinksfractie, tegen de aanleg toen andere fracties wel het lef hadden voor te stemmen. Ze had toen dezelfde argumenten als ze nu in Het Parool met ons deelt.

In 2009 stond ze vooraan om Dales te beschimpen en belasteren. In haar kielzog vele anderen.

Het lijkt me een goed begin wanneer de tot inzicht gekomen Van Pinxteren start met het aanbieden van excuses aan Dales. Goed voorbeeld doet goed volgen.

Op 22 juli gaat de metro rijden. Het zal storm lopen. Dat die lijn er is gekomen, ­hebben we in hoge mate aan Geert Dales te danken.

Ik denk dat de tijd is aangebroken voor een passend ­eerherstel.

Frits Huffnagel Beeld anp
Frits HuffnagelBeeld anp

Geert Dales en de Noord/Zuidlijn

Ruim 15 jaar geleden verzekerde Geert Dales als wethouder dat de nieuwe metro niet duurder zou worden dan gepland en trok hij de Amsterdamse gemeenteraad over de streep met de woorden: "Wij gaan niet overschrijden."

In 2002 bedroeg de begroting voor de nieuwe metrolijn 1,4 miljard euro. Inmiddels is deze meer dan het dubbele: 3,1 miljard.

Naarmate de tegenvallers zich opstapelden kwam de omstreden uitspraak van Dales model te staan voor Amsterdamse zelfoverschatting en loze beloften.

Nu betreurt hij zijn uitspraken, zo kwam vorige week naar buiten via Het Parool.

Volg alle ontwikkelingen rond de Noord/Zuidlijn in ons dossier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden