Update

Tijd voor actie bij aanpak Marokkaanse jeugd

Burgemeester Cohen van Amsterdam aan het woord tijdens een debat over problemen met Marokkaanse Amsterdammers. Foto ANP/Olaf Kraak Beeld
Burgemeester Cohen van Amsterdam aan het woord tijdens een debat over problemen met Marokkaanse Amsterdammers. Foto ANP/Olaf Kraak

AMSTERDAM - Halverwege het debat over Marokkaanse probleemjongeren werd het gespreksleider Tarik Yousif donderdag te veel. Hij sprong op en neer op het toneel van Podium Mozaïek en schreeuwde het uit. ''Ik wil godverdomme, bij Allah en Mohammed, oplossingen.'' Hij was de voortdurende analyses en diagnoses zat.

Donderdag spraken zo'n driehonderd mensen in het afgeladen theater over Marokkaanse probleemjongeren. De aankondiging van de benoeming van Ahmed Aboutaleb, rolmodel in de Marokkaanse gemeenschap, werd met applaus begroet.

De aanleiding voor het debat was het incident in Geuzenveld-Slotermeer begin vorige maand, toen Marokkaanse jongeren ambulancepersoneel bedreigden. Maar vooral de reactie van burgemeester Job Cohen, die sprak over 'onze Marokkaanse jongens' die zich vaak schuldig maken aan dit soort zaken, riep felle reacties op.

Cohen zei donderdag dat hij geen spijt had van die uitspraak. Het is nu eenmaal niet anders. Maar hij kwam wel terug op een andere uitspraak. Hij had ook gezegd dat de Marokkaanse gemeenschap het probleem moest oplossen. ''Daar heb ik wel spijt van. Ik had moeten zeggen dat de oplossing ook daar moet worden gezocht.'' Dat werd in de zaal met instemming begroet.

Opmerkelijk genoeg sloot hij zich voor een groot deel aan bij de uitspraken van Farid Azarkan, directeur van het Samenwerkingsverband van Marokkanen in Nederland (SMN). Die had een maand geleden nog felle kritiek op Cohen. Azarkan zei dat hij iedere collectieve toekenning van schuld en boete aan de Marokkanen zou afwijzen.

Daarbij paste mooi dat een paar ambulancemedewerkers verzoenende geluiden lieten horen. ''We weten dat een klein groepje het al jaren verpest voor de grote groep. We hebben de Marokkaanse gemeenschap hoog in het vaandel.''

In de zaal zaten vooral Marokkanen die op allerlei manieren actief zijn, in hulpverlening, politiek of jongerenwerk. Er bleek een groot wantrouwen tegenover de overheid en de politiek te heersen. ''Het is steeds de PvdA die met modder gooit,'' zei een deelnemer aan het debat. Jongerenimam Yassin Elforkani betoogde dat de gemeente voortdurend plannen afwijst.

Cohen wees die kritiek van de hand. De overheid investeert al heel veel, betoogde hij. ''Het is te makkelijk om te wijzen naar de overheid die faalt.''

Sommigen konden de neiging om het probleem toch maar een andere naam te geven, niet onderdrukken. ''Het zijn geen Marokkanen, die gasten zijn hier geboren.'' Het waren dit soort opmerkingen die Yousif tot zijn emotionele uitbarsting brachten. Hij wilde oplossingen.

Die kreeg hij. ''Heb elkaar lief,'' was er een. Of 'neem elkaar serieus', dan wel 'ga terug naar de basis'. Anderen waren praktischer, zoals een vrouw uit Oost die vrijwilligerswerk deed met jongeren. Of een bezoekster die adviseerde op hangjongeren af te stappen. Als ze te horen krijgen dat zij het voor de hele groep verpesten, zouden ze hun leven beteren.

Hulpverleenster Fatima Zhora vertelde dat ze risicojongeren wil koppelen aan persoonlijke coaches, maar dat de gemeente medewerking weigert. Het antwoord van Henk van Waveren, 'regisseur sociale cohesie', was veelzeggend. Het plan van Zhora was zo afwijkend dat het lastig was om geld te geven. Wethouder Freek Ossel was toeschietelijker. ''Dit soort initiatieven moeten we koesteren.''

Overigens had Ossel wel genoeg gehoord. Hij stelde voor om geen debatten meer te voeren. ''We gaan bouwen. Laten we een bouwconferentie organiseren.'' (ADDIE SCHULTE)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden