Opinie

'Tijd dat Baudet met argumenten wordt bestreden'

'Wie vind jij gevaarlijker: Baudet of Wilders?' was de vraag die John Jansen van Galen werd gesteld.

Thierry Baudet en Geert Wilders verenigen samen een vijfde van het electoraat Beeld anp
Thierry Baudet en Geert Wilders verenigen samen een vijfde van het electoraatBeeld anp

Dit wordt het jaar van de krachtmeting tussen Baudet en Wilders. Jammer alleen, voor de toeschouwers, dat de uitslag al lijkt vast te staan: Geert is op zijn retour, Thierry in opmars.

Maakt het iets uit? Samen verenigen zij een vijfde van het electoraat en wat de een verliest, lijkt de ander te winnen. Ze vormen communicerende vaten: twee aparte kanalen voor de onvrede van de verongelijkte minderheid.

Weerspiegeling van de stemming
"Wie vind jij gevaarlijker: Baudet of Wilders?" vroeg een kennis onlangs aan mij op het terras van een café naast de Muiderpoort. Ik zat even met de mond vol tanden, want ik denk doorgaans niet over politici in termen van gevaar.

Als een op iedere vijf kiezers op deze twee samen stemt omdat men het met hen eens is dat een 'linkse elite' respectievelijk 'het partijkartel' bezig is de ondergang van onze westerse, 'joods-christelijke' beschaving te organiseren door toegeeflijkheid jegens massa-immigratie en islam, is dat blijkbaar een weerspiegeling van de stemming in de bevolking. Wat precies het doel is van verkiezingen.

Maar ik wou niet flauw zijn en antwoordde: "Wilders." Want diens verbeten, platvloerse retoriek tegen immigranten en moslims slaat in verontrustende mate aan bij mijn buurtgenoten in Noord, die het niet gemakkelijk hebben en daarvan graag de schuld geven aan 'nieuwkomers'.

Langdurige wraakneming
Mijn gesprekspartner had er echter over nagedacht en zei: "Baudet. Die meent wat hij zegt. Wilders doet meestal alsof."

Dat gaf te denken. Hoe vaak vroeg ik mijzelf ook niet af of Wilders een rol speelt? Elke keer lijkt hij zich krampachtig op te krikken tot een kille woede die niet van binnenuit komt. Pas gaandeweg werd die woede meer naturel, ongetwijfeld door de doodsbedreigingen waaraan hij blootstaat.

Kan het zijn dat Wilders op twee borden speelt en op het ene bezig is aan een langdurige wraakneming, niet op moslims, maar op de VVD die hem in 2004 passeerde voor een staatssecretariaat? Zo ja, dan is hij daarin tamelijk succesvol. De VVD bleef ondanks Ruttes drie premierschappen sedertdien schommelen rond 30 zetels, maar haar potentiële aanwas werd naar Wilders gezogen - en nu naar Baudet.

Geen rol
Hoe theatraal ook, Baudet speelt geen rol. What you see is what you get: de erudiet, latinist en dandy in de politiek, met Schubert op de achtergrond. Al die sierlijk geformuleerde uitlatingen, zoals over de 'homeopathische verdunning' die via immigratie de Europese cultuur bedreigt, lijken welgemeend, al worden ze later vaak even sierlijk door hem gebagatelliseerd.

John Jansen van Galen: schrijver en journalist Beeld anp
John Jansen van Galen: schrijver en journalistBeeld anp

Het eventuele 'gevaar' van het tweetal schuilt echter niet zozeer in de opvattingen die ze beiden uitdragen, als wel in het dedain voor de parlementaire democratie dat ze uitstralen. Over hun opvattingen zouden in de publieke politieke arena fundamentele debatten te voeren zijn, maar Baudet vertoont zich er nauwelijks en de andere volksvertegenwoordigers gaan hem liefst uit de weg.

Het duo heeft nu al, met zijn huidige aanhang, de vorming van kabinetten in een benauwend klein keurslijf gewrongen. Zonder tegenspraak kunnen zij met hun retoriek het wantrouwen in het politieke bedrijf verder ondermijnen. Dan wordt het draagvlak voor de parlementaire democratie erg smal. En zeker de intellectuele, welbespraakte Baudet moet daartoe in staat worden geacht.

De houding van negeren, kleineren, ridiculiseren en isoleren die door andere politici nu tegen hem wordt aangenomen, maakt Baudet alleen maar sterker in de ogen van zijn achterban: zie je wel, de elite lust hem niet! Het is dan ook hoog tijd dat hij serieus wordt genomen en met argumenten wordt bestreden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden