PlusFilm

Tigers Are Not Afraid: fantasievol, beklemmend en bikkelhard

null Beeld -
Beeld -

Guillermo Del Toro en de gebroeders Jean-Pierre en Luc Dardenne concentreerden zich in hun films herhaaldelijk op kinderen in benarde situaties, maar een groter contrast tussen hun aanpak lijkt ondenkbaar. De Belgen worden geroemd om hun sociaalrealistische milieuschetsen en het naturalisme in het acteerwerk, de Mexicaan grijpt de fantasie van kinderen aan voor een magische benadering waarin geesten en fabeldieren een rol spelen. Del ­Toro’s landgenote Issa López slaat met Tigers Are Not ­Afraid een brug tussen die ogenschijnlijk onverenigbare benaderingen.

Del Toro blikte in The Devil’s Backbone en Pan’s Labyrinth terug op de Spaanse burgeroorlog, López richt zich op de uitwassen van de aanhoudende bendeoorlogen in Mexicaanse steden. Haar milieuschets is rauw en confronterend, vooral omdat we in de hel van beton, golfplaten en gruis kijken naar kinderen die hun ouders hebben verloren. Het groepje overlevers wordt aangevoerd door de verweesde Shine (Juan Ramón López), die met zijn ­alternatieve familie op het dak van een vervallen gebouw kampeert.

Het stoere ventje probeert zijn vriendjes in het gareel en uit de problemen te houden, maar begaat zelf een kapitale vergissing wanneer hij een stomdronken gangster van diens iPhone en pistool berooft. Het maakt de kinderen tot doelwit van twee zware jongens en een corrupte politicus, in een stad waar het politiekorps niet vertrouwd kan worden en niemand een straatschoffie zal missen.

In die penibele situatie krijgen de jongens gezelschap van Estrella (Paola Lara), die na een dramatische schooldag ontdekt dat haar moeder is verdwenen. Omdat haar lerares de klas had aangespoord zelf sprookjes te bedenken, laat het meisje haar fantasie over prinsen en tijgers de vrije loop, waarna wensdromen en nachtmerries een steeds grotere rol in het leven van de kinderen krijgen. ­López benadert de fantasieën en bovennatuurlijke elementen op een speelse manier, waarbij geanimeerde graffiti, tijgermotieven en geestverschijningen organisch in het stedelijke decor worden verwerkt.

Het versterkt de kinderlijke blik op een bikkelharde realiteit en geeft de film een geheel eigen karakter. Tigers Are Not Afraid is niet sentimenteel of melodramatisch, maar getuigt van lef, een groot inlevingsvermogen en een uitgesproken eigen visie. De filmmaakster ontlokte innemend onbevangen spel aan haar piepjonge acteurs­ensemble. De fantasievolle en beklemmende schets van het lot van weeskinderen in een ontwrichte samenleving doet vermoeden dat we van Issa López meer fraais kunnen verwachten.

Tigers Are Not Afraid
Regie Issa López
Met Paola Lara, Juan Ramón López, Hanssel Casillas
Te zien in FC Hyena, Filmhallen, Lab111, Rialto

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden