Update

Tierende Mladic verwijderd op eerste zittingsdag

Het Joegoslavië-Tribunaal heeft de eerste voorgeleiding van Ratko Mladic vanochtend na een korte schorsing hervat. Het beklaagdenbankje bleef leeg.

ANP/Redactie

Rechter Orie schorste de zitting eerder voor onbepaalde tijd voor een afkoelingsperiode. Mladic bleef maar schelden en schreeuwen, ondanks herhaalde oproepen van de voorzittend rechter om zijn mond te houden.

Na hervatting van de zitting begon Alphons Orie de elf punten van de aanklacht voor te lezen, waaronder genocide na de val van Srebrenica. In afwezigheid van de verdachte werd ambtshalve in het zittingsverslag opgenomen dat de oud-generaal 'niet schuldig' heeft gepleit.

Botsing
Mladic kwam vanmorgen meteen aan het begin van de zitting in botsing met de voorzittend rechter, de Nederlander Alphons Orie. Die vroeg hem tot twee keer toe zijn baseballpet af te nemen. Uiteindelijk vroeg Orie de bewakers Mladic daarbij te 'assisteren'.

Mladic zei de pet nodig te hebben 'omdat ik het koud aan mijn hoofd heb'. 'De helft van mijn lichaam functioneert niet', aldus Mladic, die mogelijk een beroerte heeft gehad. Orie hekelde dat Mladic het tribunaal geen toegang geeft tot al zijn medische gegevens. Als artsen in de toekomst tot de conclusie komen dat de pet om medische redenen nodig is, dan mag die wel op, aldus Orie.

Ook bleef Mladic doorpraten terwijl anderen aan het woord waren. Orie vroeg de oud-generaal zijn mond te houden.

Schorsing
De door de griffie toegewezen advocaat van Ratko Mladic, Aleksandar Aleksic, vroeg de rechters vanmorgen al om schorsing van de eerste voorgeleiding. De voormalige Bosnisch-Servische legerleider weigert met Aleksic te communiceren. De Servische jurist zegt dat hij daarom de belangen van de verdachte niet goed kan behartigen.

Advocaat
Mladic kwam vandaag onverwacht toch opdagen in de rechtszaal van het Joegoslavië-Tribunaal. Gisteren werd bekend dat Mladic van plan was niet te verschijnen, om zo af te dwingen dat hij zijn eigen verdediging mag kiezen.

Hij vroeg de rechters van het Joegoslavië-Tribunaal vanmorgen hem een Servische en een Russische advocaat toe te wijzen die hij zelf heeft uitgekozen. Van de door de griffie toegewezen raadsman moet hij niets hebben.

Tevens vroeg de voormalige Bosnisch-Servische legerleider om één maand schorsing van zijn zaak. In die tijd wil hij zijn verdediging voorbereiden met de hulp van zijn zoon en van de juristen uit Servië en Rusland.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden