Update

Tierende Mladic uit rechtszaal verwijderd

Het Mladic-proces voor het Joegoslavië-Tribunaal is woensdag de Srebrenica-fase ingegaan. VN-aanklaagster Abeer Hasan riep een overlevende van een massa-executie als haar eerste getuige op. Mladic riep dat de moslim loog en tierde. Voorzittend rechter Alphons Orie liet de voormalige Bosnisch-Servische legerleider daarop uit de rechtszaal verwijderen.

Bewerkt door Redactie
Een graffiti van Mladic. Beeld AP
Een graffiti van Mladic.Beeld AP

De getraumatiseerde getuige wordt voor zijn bescherming niet bij zijn echte naam genoemd, maar heeft de codenaam RM346 gekregen. Ook wordt zijn gezicht op de tv-beelden onherkenbaar gemaakt. Hij probeerde na de verovering van Srebrenica door het Bosnisch-Servische leger van Mladic te vluchten richting Tuzla. Deze stad lag in 'veilig' gebied, dat werd gecontroleerd door de regering in Sarajevo waar moslims het voor het zeggen hadden.

RM346 werd echter opgepakt door de mannen van Mladic. Na wat omzwervingen werd hij met een bus naar een grasveld gebracht waar al stapels lijken lagen. Een peloton van ongeveer tien Bosnisch-Servische militairen vuurde telkens op een nieuwe groep moslims.

Toen het de beurt aan RM346 was, raakte hij slechts gewond, maar hij hield zich dood tussen de stapels lijken, urenlang, terwijl er nieuwe groepen moslims werden doodgeschoten. In het holst van de nacht wist hij uiteindelijk te vluchten.

Daarnaast stelde de getuige dat hij ook ooggetuige was van persoonlijke betrokkenheid van Mladic bij moordpartijen. Voordat hij naar de executieplaats werd gebracht, werd hij met zo'n 1500 à 2000 andere moslims vastgehouden op een voetbalveld. Mladic was erbij toen Bosnisch-Servische militairen een moslim sloegen en vervolgens doodschoten, aldus de getuige.

Ratko Mladic in juni 2011. Beeld AP
Ratko Mladic in juni 2011.Beeld AP

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden