Tientje boete per uur voor spijbelende kinderen

Amsterdam wil notoire spijbelaars gaan beboeten met een tientje per gespijbeld uur. Na zestien uur verzuim zonder geldige reden binnen vier weken is de spijbelaar de pineut. Een dwangsom wordt opgelegd, de gemeentelijke belastingdienst stuurt een acceptgiro.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Wie niet betaalt, kan een incassobureau verwachten en wie een bijbaan heeft, krijgt eventueel loonbeslag. Ouders krijgen van de maatregel afschriften toegestuurd. Onderwijswethouder Pieter Hilhorst: 'Alles om die kinderen binnen school te houden.'

Helpt de boete niet, dan begint de hele procedure opnieuw en wordt de boete verdubbeld. Volgende week start een proef op het MBO Zuid, gericht op scholieren van zestien tot achttien jaar. Bij deze groep hebben ouders vaak 'minder grip op het schoolbezoek'.

Op dit moment kunnen ouders worden bekeurd bij ongeoorloofd verzuim van minderjarige kinderen, maar dat is een strafrechtelijke route; de uitvoering ligt bij het Openbaar Ministerie. De spijbelboete voor de leerlingen is een bestuurlijke maatregel waarvan de uitvoering bij de gemeente ligt. Zo nodig worden de ouders alsnog bekeurd.

Bureau Leerplicht Plus in Amsterdam zal overigens voordat de dwangsom wordt opgelegd, met leerling en ouders praten. Wie een goed excuus heeft of de leerplichtambtenaar kan overtuigen van goede voornemens in de toekomst, komt onder de boete uit.

Lees het hele artikel in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden