Tientallen landen willen wereldwijde stroperij een halt toe roepen

Stroperij is een ernstige misdaad. Dit hebben zo'n vijftig landen vandaag tijdens een internationale conferentie in Londen nog eens onderstreept. Zij hebben dan ook 'krachtige en urgente' maatregelen afgesproken om de handel in producten van bedreigde diersoorten tegen te gaan.

Redactie
Demonstranten vandaag in Londen. Beeld getty
Demonstranten vandaag in Londen.Beeld getty

De deelnemende landen en diverse VN-organisaties spraken af onderling beter samen te werken om de wereldwijde stroperij een halt toe te roepen. Er wordt een prioriteit gemaakt van onderzoeken naar corruptie en georganiseerde misdaad, aldus de BBC. Politie en justitie moeten worden versterkt. Lokale gemeenschappen moeten meer worden betrokken bij inspanningen om te zorgen dat bedreigde diersoorten een veilig leefgebied hebben.

Jaarlijks worden tienduizenden neushoorns, olifanten en tijgers illegaal gedood. Internationale criminele bendes en gewapende groepen verdienen per jaar ongeveer 10 miljard dollar (7,3 miljard euro) met de handel in bedreigde diersoorten en producten van die dieren, zoals ivoor en hoorns. Dat schatten onderzoekers van het Afrikaprogramma van Chatham House, het onafhankelijke Britse instituut voor de bestudering van internationale vraagstukken.

Met uitsterven bedreigd
Sinds de jaren 80 is het stropen van olifanten niet zo'n groot probleem geweest, aldus het instituut. President Jakaya Kikwete van Tanzania waarschuwde donderdag dat de olfanten in zijn land met uitsterven worden bedreigd. In het Selous-Mikumi-gebied, een van de grootste woongebieden van wilde dieren in het Oost-Afrikaanse land, is het aantal olifanten in 4 jaar met 66 procent afgenomen tot 13.084. Alleen al in Zuid-Afrika werden vorig jaar 1004 neushoorns, ongeveer 4 procent van de totale populatie in het land, het slachtoffer van stropers.

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) verwelkomt dan ook dat de deelnemende regeringen en organisaties in Londen een ,,sterke boodschap'' hebben afgegeven. Nederland gaat in de strijd tegen stroperij helpen door Nederlandse scanners ter beschikking te stellen voor Afrikaanse containerhavens. De eerste scanner gaat naar de Keniaanse havenstad Mombassa.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden