Update

Tientallen kinderen vergeten bij loting middelbare scholen

Sommige achtstegroepers weten nog niet naar welke school ze mogen. Ze stonden niet in het matchingsysteem.

Beeld anp

Een van die kinderen is Sena Kahyaoglu (12), dochter van Linda Holleman. Ondanks de zes voorkeuren die ze opgaf, is ze onvindbaar in het systeem. 'Onbegrijpelijk,' vindt Holleman. 'En het Osvo belt niet terug.'

Zo zouden er nog zo'n vijftig voorbeelden zijn van kinderen die niet in het matchingsysteem zijn terug te vinden. Die komen boven op de 75 kinderen die buiten hun top 5 zijn geplaatst en boven op de kinderen die niet genoeg voorkeuren hebben opgegeven en willekeurig op een school zijn geplaatst. Scholenkoepel Osvo wil hierop niet reageren.

Wel heeft de vereniging van schoolbesturen op aandringen van wethouder Simone Kukenheim (Onderwijs) een lijst scholen gepubliceerd waar nog plek is; dat gebeurde gisteravond rond elf uur. Overigens is niemand verplicht naar een bepaalde school te gaan. Inschrijven op een andere school waar plek is, kan altijd.

20.000 euro voor een schoolplek
Scholen proberen in de tussentijd waar mogelijk de capaciteit uit te breiden. Zo heeft het Pieter Nieuwland College een vwo-klas toegevoegd. Deze wordt ook al in de lijst van het Osvo gemeld. Nadat kinderen hun inschrijflijsten hadden ingeleverd, was al door alle besturen besloten op meer scholen in totaal 150 extra plekken te maken. Dat bleek na de matching niet voldoende.

Kees Jongsma van ouderplatform VSA zegt wantrouwend te worden van de slechte communicatie van Osvo. 'Het wekt de indruk dat er meer mis is dan we nu weten.'

Op het forum van VSA stond gisteren ook plotseling een ouder die 20.000 euro bood voor een plek op het Barlaeus. Jongsma laat weten dat het onduidelijk is of het om een grap gaat.

Update 14.07: de gemeente heeft het vertrouwen in scholenkoepel Osvo inmiddels opgezegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden