Tientallen journalisten betogen voor vrijlating NOS-journalist

Honderden journalisten hebben zich vrijdagochtend op het plein voor de rechtbank in Rotterdam verzameld voor een protestactie tegen de gijzeling van NOS-verslaggever Robert Bas. Het gaat om verslaggevers van verschillende media.

Een groep journalisten houdt vrijdagochtend bij de rechtbank in Rotterdam een protestactie tegen de gijzeling van NOS-verslaggever Robert Bas.  Beeld Koen Voskuil
Een groep journalisten houdt vrijdagochtend bij de rechtbank in Rotterdam een protestactie tegen de gijzeling van NOS-verslaggever Robert Bas.Beeld Koen Voskuil

De demonstratie, onder het motto ‘Free Robert Bas’, is een initiatief van NRC-journalist Marcel Haenen.

Bas is door de rechter-commissaris in gijzeling genomen omdat hij weigert als getuige in een strafzaak vragen te beantwoorden. Hij beroept zich op zijn verschoningsrecht omdat hij een bron wil beschermen. Het geven van antwoorden kan leiden tot een gevaarlijke situatie voor zowel de bron als voor hem, zo heeft Bas verklaard.

Rechtbankpresident Robine de Lange kwam vrijdagochtend kort naar buiten om met de journalisten te praten. “Ik begrijp dat dit voor de beroepsgroep een belangrijke beslissing is.” Op de redenen waarom Bas is vastgezet en of hij vast blijft zitten, kon ze niet ingaan. “Daar gaat de raadkamer over.”

De raadkamer van de rechtbank in Rotterdam oordeelt vandaag om 13.30 uur of Bas langer gegijzeld blijft. Volgens hoofdredacteur Marcel Gelauff van NOS Nieuws is de beslissing om Bas te gijzelen ‘wel rechtmatig, maar niet proportioneel’, zo zei hij in DWDD.

NOS-verslaggever Robert Bas weigert vragen te beantwoorden in een lopende strafzaak vanwege bronbescherming. Beeld NOS
NOS-verslaggever Robert Bas weigert vragen te beantwoorden in een lopende strafzaak vanwege bronbescherming.Beeld NOS

Free Robert Bas

Journalistenvakbond NVJ is ‘verbijsterd’ en noemde de beslissing van de rechtbank ‘onbegrijpelijk’ en ‘in hoge mate absurd’. “Dit geeft een heel slecht signaal aan zowel journalisten als hun bronnen,” zegt algemeen secretaris Thomas Bruning van de NVJ.

NRC-journalist Marcel Haenen vindt het een gotspe dat zijn collega Bas is opgesloten, omdat hij niet wenst te praten over zijn bronnen. “Het is heel ernstig dat er, in een tijd waarin klokkenluiders worden afgeluisterd, journalisten worden opgesloten.” Haenen heeft van veel van zijn collega’s al bijval gekregen.

Journalisten die in het verleden op last van de rechter werden gegijzeld, zoals Koen Voskuil (destijds Spits!, nu AD) en Bart Mos (De Telegraaf) sluiten zich bij de protestactie aan. ‘Gijzeling van een journalist is een idioot en ineffectief middel. Sterkte voor collega Robert Bas. We staan achter je,’ twittert Voskuil, die in 2000 achttien dagen achtereen werd gegijzeld omdat hij weigerde de naam van een politiebron te onthullen.

Bart Mos werd in 2006 samen met zijn collega Joost de Haas drie dagen gegijzeld in verband met AIVD-dossiers over topcrimineel Mink K. ‘Die nieuwe bronbeschermingswet voor journalisten blijkt dus volstrekt nutteloos,’ twittert hij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden