Tientallen doden in Jemen, Iran komt met vredesplan

In het zuiden van Jemen zijn gisteren zeker 76 mensen omgekomen door Saoedische luchtaanvallen en bij gevechten tussen aanhangers en tegenstanders van de gevluchte Jemenitische president. Volgens de Saoedi's zijn alle doden Houthi-strijders.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Saoedi-Arabïe heeft met enkele fundamentalistische buurstaten uit de regio van de Perzische Golf een 'coalitie' gevormd om de sjiitische Houthi's in Jemen te verdrijven. De acties worden door de Verenigde Naties (VN) getolereerd. Obama belde gisteren nog met de Saoedische koning om te vertellen dat er eigenlijk een politieke oplossing moet komen.

Intussen heeft Iran gisteren een vredesplan bij de VN gepresenteerd: een onmiddellijk staakt-het-vuren, stopzetting van alle aanvallen vanuit het buitenland en een nationale dialoog waaraan alle groepen deelnemen. Dat zijn enkele punten uit het vredesplan voor Jemen. De de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Mohammed Javad Zarif, bood het plan aan aan VN-topman Ban Ki-moon.

Zarif zei eerder deze week al dat zijn regering al haar invloed zou gebruiken om een einde te maken aan de luchtacties door Saoedi-Arabië en zijn bondgenoten boven Jemen. Iran eist dat hulporganisaties de ruimte krijgen om de bevolking bij te staan en van voedsel en medicijnen te voorzien.

Controle over olie
Iran steunt in Jemen de sjiitische minderheid van de Houthi's die een groot deel van het land hebben veroverd. De internationale gemeenschap erkent nog altijd de gevluchte president Abd Rabbo Mansour Hadi.

Saoedi-Arabië vreest dat de Houthi's de controle verkrijgen over Bab al-Mandeb, de strategische zeestraat die de Rode Zee met de Golf van Aden verbindt en dus belangrijk is voor het olietransport.

Ondanks de inmenging van negen (soennitische) Arabische landen in de interne Jemenitische conflicten blijft de opmars van de Houthi's duren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden