Update

Tientallen doden door terreur in Pakistan

Een ravage na de bomaanslag. ANP Beeld
Een ravage na de bomaanslag. ANP

ISLAMABAD - In het onrustige noordwesten van Pakistan zijn maandag twee terreuraanslagen gepleegd, op het Amerikaanse consulaat in Peshawar en op een partijbijeenkomst elders. In totaal vonden ongeveer vijftig mensen de dood. De verantwoordelijkheid voor de aanslag in Peshawar is opgeëist door de Pakistaanse Taliban.

In de plaats Timargarah, bij de grens met Afghanistan, blies een man zich op bij een openluchtbijeenkomst van de Nationale Awamipartij. Meer dan veertig mensen kwamen om en ongeveer tachtig mensen liepen verwondingen op, aldus de lokale politie.

De partijleden vierden plannen om de naam van de Noordwestelijke Grensprovincie te veranderen in Khyber-Pakhtunkwa. De nieuwe naam moet aangeven dat de Pashtun in de provincie de meerderheid vormen, net als in het aangrenzende Afghanistan. Zo wil de regering de inwoners aan zich binden en een voedingsbodem voor de opstand van de Taliban en andere radicale moslimrebellen wegnemen.

In Peshawar, de hoofdstad van de grensprovincie, vielen gewapende mannen korte tijd later het Amerikaanse consulaat aan. Met bomauto's reden ze in op een controlepost bij het gebouw. Daarna volgde een vuurgevecht tussen de bewakers en de aanvallers. Volgens een regionale bestuurder kwamen zes militanten en vijf beveiligers om het leven. In de diplomatieke post raakte niemand gewond, aldus het Witte Huis.

De verantwoordelijkheid voor de aanval op het Amerikaanse consulaat is opgeëist door de Pakistaanse tak van de Taliban. Volgens een woordvoerder was de actie een vergelding voor Amerikaanse aanvallen met onbemande gevechtsvliegtuigen op de radicaalislamitische rebellen. ''Amerikanen zijn onze vijand. Wij voerden de aanslag op hun consulaat in Peshawar uit. Wij plannen meer van zulke aanvallen'', zei een Taliban-zegsman.

De Verenigde Staten hebben de aanslag op het consulaat scherp veroordeeld. De Europese Unie verklaarde zich solidair met de Pakistaanse autoriteiten. Volgens EU-buitenlandchef Catherine Ashton zijn de aanslagen een poging de democratie in Pakistan te ondermijnen. Ook sprak ze haar medeleven uit met de slachtoffers.

De Noordwestelijke Grensprovincie, een bergachtig en moeilijk toegankelijk gebied aan de grens met Afghanistan, is een bolwerk van extremistische moslims en opstandige stammen. Ze strijden tegen de regeringen van Pakistan en Afghanistan en tegen de buitenlandse militairen die in Afghanistan zijn gelegerd.

In de strijd tegen de rebellenbewegingen, waaronder de Taliban, is het Pakistaanse regeringsleger bezig met een offensief in de grensprovincie. Zo werden afgelopen zondag ongeveer veertig militanten gedood in het district Orakzai, ten zuidwesten van Peshawar.

Geregeld krijgt Pakistan bij het offensief hulp van onbemande Amerikaanse gevechtsvliegtuigen. In augustus vorig jaar doodden de Amerikanen de leider van de Pakistaanse Taliban, Baitullah Mehsud. De Taliban zwoeren direct wraak voor de dood van hun leider. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden