Update

Tientallen doden bij vuurwerkexplosies op Mexicaanse markt

Bij een reeks explosies op een markt voor vuurwerk in Mexico zijn dinsdag tientallen doden en gewonden gevallen. Volgens Mexicaanse autoriteiten gaat het om zeker 31 doden en ruim 70 gewonden. Een deel van de slachtoffers heeft zeer ernstige brandwonden opgelopen. Nog 53 mensen worden vermist.

Redactie

De explosies deden zich voor in het stadje Tultepec, zo'n dertig kilometer van Mexico Stad. Op televisiebeelden en video's op internet was een enorme rookwolk te zien. Hoe de explosies begonnen is nog bekend. Volgens lokale media was er zo'n 300 ton aan vuurwerk aanwezig op de markt en zouden de explosies te wijten zijn aan de gebrekkige veiligheidsvoorschriften.

Toen het misging, greep het vuur dan ook razendsnel om zich heen. De enorme rookwolken, voortdurende knallen en lichtflitsen in de lucht veranderden het aangezicht van de markt in een mum van tijd in dat van een oorlogsgebied. De meeste van de driehonderd kraampjes zijn met de grond gelijkgemaakt.

Het Rode Kruis heeft 10 ambulances en 50 hulpverleners naar de markt gestuurd om medische assistentie te verlenen. De brandweer van Mexico heeft er zijn handen vol aan om de brand die is uitgebroken onder controle te krijgen.

Volgens gouverneur Eruviel Avila hebben zeker 13 kinderen ernstige tot zeer ernstige brandwonden opgelopen, sommigen over nagenoeg het hele lichaam. Zij zullen naar de Amerikaanse stad Galveston worden gestuurd om te worden behandeld.

De San Pablito-markt werd al eerder door explosies getroffen. In 2005 brak vlak voor de viering van de Mexicaanse onafhankelijkheidsdag een brand uit. Bij de explosies die daar op volgden werden honderden stalletjes vernield. In 2006 was het weer raak, met vergelijkbare gevolgen.

Mexicanen steken vaak vuurwerk af op feestdagen, niet alleen bij Kerst of Nieuwjaar.

In iets meer dan tien jaar is de befaamde San Pablito-vuurwerkmarkt nu drie keer getroffen door explosies. In 2005 ging het vlak voor de viering van de Mexicaanse onafhankelijkheidsdag mis en werden honderden kraampjes verwoest. In 2006 was het weer raak, met vergelijkbare gevolgen.

null Beeld Screenshot beeld diario24horas
Beeld Screenshot beeld diario24horas
null Beeld AP
Beeld AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden