Tientallen doden bij twee aanslagen in Brussel

Bij twee bloedige aanslagen in Brussel zijn dinsdagmorgen volgens de officiële cijfers zeker 34 doden en tientallen gewonden gevallen.

Reizigers lopen buiten bij luchthaven Brussel Beeld anp
Reizigers lopen buiten bij luchthaven BrusselBeeld anp

In het metrostation van Maalbeek in het Europese hart van Brussel zouden bij de aanslag op een treinstel van de metro zeker 20 mensen zijn omgekomen. Er zouden meer dan 70 gewonden zijn gevallen.

De extremisten van Islamitische Staat hebben volgens Koerdische bronnen de verantwoordelijkheid voor de aanslagen hebben opgeëist.

De Belgische premier Charles Michel sprak dinsdag op een persconferentie van twee blinde, gewelddadige en laffe aanslagen en repte van vele doden en gewonden.

De autoriteiten hebben dinsdag na de aanslagen op de luchthaven het openbaar vervoer helemaal stilgelegd. Ze hebben iedereen in Brussel gevraagd zich niet meer te verplaatsen en niet meer te telefoneren.

De omgeving van het regeringscentrum en het parlement aan de Wetstraat zijn ontruimd, meldde persbureau Belga. Daar was later ook een ontploffing in de buurt toen er volgens Belgische media een object uit voorzorg werd opgeblazen.

Grens dicht
Bij zelfmoordaanslagen dinsdagmorgen rond 08.00 uur in de vertrekhal van het vliegveld vielen zeker 14 doden en meer dan 80 gewonden. Ruim een uur later waren er explosies in metrostation Maalbeek.

Liveblog

Dit bericht geeft een overzicht van de gebeurtenissen. Bekijk ons liveblog voor de laatste updates.

Gewonden liggen op straat bij metrostation Maalbeek Beeld anp
Gewonden liggen op straat bij metrostation MaalbeekBeeld anp

In heel Europa, inclusief Nederland, zijn extra veiligheidsmaatregelen getroffen na de aanslagen in Brussel. In Nederland heeft het ministerie van Justitie besloten de aanwezigheid van politie op grote stations uit te breiden.

De grens tussen België en Frankrijk is gesloten. De Belgische premier Charles Michel heeft inwoners van België opgeroepen te blijven waar ze zijn.

Bartho Boer, hoofd van de afdeling perswoordvoering van de Nederlandse Spoorwegen, meldt dat er vanuit Nederland geen treinverkeer meer via Brussel plaatsvindt. Op een speciale pagina maakt de NS momenteel alle maatregelen rond 'Brussel' bekend.

Zaventem
Op het moment van de explosies op de Brusselse luchthaven werd ook ingecheckt voor American Airlines vlucht 75q van American Airlines naar Philadelphia."

"Op dit moment zijn al onze medewerkers en die van bedrijven die in Brussel voor ons werken terecht en zijn er geen meldingen van verwondingen. Over passagiers kunnen wij nog geen mededelingen doen. Vlucht 751 is gecanceld. We dragen nu de zorg voor onze klanten, werknemers en leveranciers op de luchthaven."

null Beeld anp
Beeld anp

Schiphol
De veiligheidsmaatregelen op Schiphol zijn opgeschaald na de explosies op de Brusselse luchthaven Zaventem. In Nederland worden 'veiligheidsmaatregelen genomen die nodig zijn' , laat terrorismecoördinator Dick Schoof weten.

De marechaussee voert extra patrouilles uit op de luchthavens Schiphol, Rotterdam en Eindhoven, net als verscherpte grenscontroles aan de zuidkant van Nederland met de grens met België.

Op Schiphol zijn enkele tientallen vluchten aangekomen die eigenlijk op het Brusselse Zaventem zouden landen. Daar worden ze extra beveiligd. Het dreigingsniveau van terrorisme bleef dinsdagochtend in Nederland gehandhaafd op 'substantieel', aldus woordvoerder Lodewijk Hekking van het ministerie van Justitie (Nationale Politie, Nationaal CrisisCentrum).

Dat betekent dat sprake is van terrorismedreiging zonder dat er concrete aanwijzingen zijn waar en wanneer er aanslagen plaatshebben.

Dreigingsniveau
Het dreigingsniveau wordt in België opgetrokken tot niveau vier. Dat is het hoogste niveau voor terreurdreiging. Dat gebeurt op last van het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse (OCAD) meldde een woordvoerder van de minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. Het verhoogde dreigingsniveau geldt voor heel België.

De politie in Antwerpen liet weten op publieke plaatsen en in het openbaar vervoer in de stad toezicht te verscherpen. "Blijf kalm en volg indien nodig richtlijnen van politie," adviseert de politie de mensen. In Brussel was al het op een na hoogste dreigingsniveau van kracht.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld CvW / Het Parool
Beeld CvW / Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden