Tientallen doden bij onopgehelderde explosie Mexico

Bij een explosie in het hoofdkwartier van de Mexicaanse staatsoliemaatschappij Pétroleos Mexicanos (Pemex) zijn donderdag in Mexico-Stad zeker 32 doden en meer dan 120 gewonden gevallen. De baas bij Pemex, Emilio Lozoya Austin, zei dit vrijdag. Gevreesd wordt dat er nog slachtoffers in het puin liggen. Ruim 50 gewonden werden vrijdag nog in ziekenhuizen behandeld.

Twee brandweermannen hebben pauze van hun werk na de explosie bij Pemex. Beeld afp
Twee brandweermannen hebben pauze van hun werk na de explosie bij Pemex.Beeld afp

Het is een raadsel waardoor er op de lagere verdiepingen van de wolkenkrabber van Pemex een grote ontploffing was. De Mexicaanse president Enrique Peña Nieto heeft vrijdag beklemtoond dat de zaak wordt onderzocht en dat speculeren geen zin heeft. De productie lijdt niet onder de ontploffing in het kantoor.

In de afgelopen jaren zijn er meer dodelijke ongevallen geweest bij Pemex. In september kwamen 30 mensen om door een explosie bij een gasinstallatie in het noorden van Mexico.

Pemex is een staatsbedrijf dat in maart 1938 is opgezet toen de linkse president Lázaro Cárdenas del Río de hele oliesector in één klap nationaliseerde tijdens een hoog opgelopen arbeidsconflict tussen buitenlandse ondernemingen en werknemers. De wortels van Pemex liggen bij buitenlandse oliemaatschappijen, met name Shell dat in 1919 een oliemaatschappij in Mexico overnam en Shell-Mex ging heten.

Pemex zorgt met de productie van ruim 2,5 miljoen vaten olie per dag voor circa 40 procent van de inkomsten van de Mexicaanse regering. Het bedrijf heeft 150.000 werknemers en geniet in zijn sector een monopoliepositie. Het is nauw verweven met de Mexicaanse politiek. Pemex moet de regeringskas spekken door naar schatting 70 procent van zijn inkomsten af te staan aan de staat. Peña Nieto komt zelf uit de partij die met behulp van Pemex het land decennia regeerde, de PRI (Partij van Institutionele Revolutie). Maar hij heeft aangekondigd dat hij de energiesector inclusief Pemex drastisch wil hervormen. Dat stuit op fel verzet van links Mexico dat vreest dat privatisering het land veel geld en veel banen gaat kosten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden