Tientallen asielzoekers slapen uit protest buiten

Zeventig asielzoekers van de noodopvang in de Havenstraat sliepen dinsdagnacht buiten om te protesteren. Een deel is bovendien in hongerstaking gegaan.

De asielzoekers voor de noodopvanglocatie aan de Havenstraat. Beeld Rink Hof
De asielzoekers voor de noodopvanglocatie aan de Havenstraat.Beeld Rink Hof

Met kussens, slaapzakken en matrassen hebben de mannen uit Syrië, Irak en Eritrea zich buiten verschanst. Vanwege de regen dinsdagnacht hebben buurtbewoners plastic zeilen gebracht. Voor het gebouw hangen spandoeken: 'We are not dangerous. We escaped from danger. We want a status' en 'We don't want words. We want action'.

De asielzoekers vinden de procedure te lang duren. Ze vragen om een gesprek met de burgemeester.

"We zouden hier eerst niet langer dan tweeënhalve maand blijven. Nu zitten we er al langer dan een half jaar. Mensen worden gek," zegt Jad Hadad (31), die namens de groep spreekt. De Katholieke Syriër zegt Amnesty International of Human Rights Watch te willen benaderen.

"We vinden de vrijwilligers aardig, maar we vertrekken liever uit Nederland. Laat ons alsjeblieft gaan als jullie ons niet willen," zegt Nizar (27). Een oudere man laat een rotte tand zien. Hij heeft geen geld om naar een tandarts te gaan. "We hebben niets: geen zakgeld en geen geld voor de kapper. Ik vertel vrienden en familie dat ze niet naar Holland moeten komen," zegt Bashar (34).

Asielprocedure
Omdat ze in een noodopvang zitten, is de officiële asielprocedure nog niet gestart. Sinds de locatie deze maand is overgenomen door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) kunnen de asielzoekers er niet meer zelf koken en zijn ze volledig afhankelijk van de organisatie.

De frustratie komt ook door wat de Havenstraat-bewoners zien als een ongelijke behandeling. "Er zijn veel vluchtelingen na ons hier aangekomen, maar wel al maanden geleden overgeplaatst naar een regulier AZC," aldus Hadad.

Het is de tweede keer dat de vluchtelingen in de Havenstraat een hongerstaking houden. Ze willen net zo lang buiten blijven totdat het COA en de IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst) de leden van de groep in een asielzoekerscentrum plaatst. Enkelen deden niet mee aan de protestactie. Bashar: "Ze zijn bang een kruisje achter hun naam te krijgen."

'Als criminelen'
Het probleem volgens veel bewoners is ook dat ze zich bij aankomst geregistreerd hebben bij de IND, en daardoor vast zitten in Nederland. "We leven in een gevangenis," aldus Hadad. Sommigen zouden zelfs terug willen naar Syrië. "We sterven liever met onze families thuis, dan dat we hier als criminelen vast worden gehouden."

Het IND laat weten dat asielaanvragen sinds de vluchtelingencrisis vorig jaar niet meer op basis van de dag van aankomst behandeld worden. Volgens een woordvoerder zou dit minder efficiënt zijn. Het IND kon nog niet specifiek ingaan op de situatie in de Havenstraat, maar zou wel open staan voor een gesprek.

Lees verder: Vluchteling is het lange wachten zat [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden