Tientallen agenten gewond bij studentendemonstratie Chili

Bij studentenprotesten in Chili zijn 32 politieagenten gewond geraakt en 54 arrestaties gepleegd. Chilenen gingen donderdag massaal de straat op om meer overheidsbijdragen te eisen voor publieke scholen.

Redactie
Een agent grijpt een betoger tijdens de massademonstratie in de Chileense hoofdstad. Beeld AFP
Een agent grijpt een betoger tijdens de massademonstratie in de Chileense hoofdstad.Beeld AFP

De politie bestookte de tienduizenden demonstranten in de hoofdstad Santiago met waterkannonnen en traangas. De betogers vochten terug met stenen, stokken en plastic flessen vol verf.

Brandwonden
Politiechef Sergio Gajardo vertelde aan journalisten dat 32 agenten gewond werden tijdens de 'extreem gewelddadige acties' die aan het eind van de optocht plaatsvonden. Een woordvoerder deelde mee dat daarbij 54 demonstranten zijn opgepakt. Eén van de agenten, die de nabijgelegen Brazilaanse ambassade bewaakte, liep volgens de zegsman ernstige brandwonden op toen een voorwerp met daarin een brandende vloeistof zijn schild raakte en over zijn benen terechtkwam.

Volgens de regering namen zo'n 30.000 mensen deel aan de demonstratie in de hoofdstad van het Zuid-Amerikaanse land, maar de organisatoren beweren dat het er eerder 80.000 waren. Dit is hetzelfde aantal als in juni meedeed aan twee demonstraties met hetzelfde doel. De stoet van studenten, leraren, moeders en kinderen trok richting het presidentiële paleis van Sebastian Pinera toen de politie begon op te treden en de betoging uit de hand liep. 'De studenten moeten leren dat de straat niet van hun is', aldus de woordvoerder van de president.

Bezuinigingen
De demonstranten eisen dat het schoolsysteem terugkeert in handen van de nationale overheid. Tijdens het militaire bewind in Chili, dat van 1973 tot 1990 duurde, kwam alle publieke scholen onder de gemeentelijke overheden te vallen. De betogers zeggen dat het huidige scholensysteem zorgt voor ongelijke behandeling en dat er te weinig geld beschikbaar is.

President Pinera heeft eerder dit jaar bezuinigingen afgekondigd voor publieke scholen, hoewel het land eeneconomische groei van 6% doormaakt.

De Chileense politie gebruikt waterkanonnen om de demonstranten uiteen te drijven. Beeld REUTERS
De Chileense politie gebruikt waterkanonnen om de demonstranten uiteen te drijven.Beeld REUTERS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden