Tienminutentrein rijdt binnenkort 7 dagen per week

De zogenoemde tienminutentrein tussen Amsterdam Centraal en Amsterdam Amstel, Utrecht en Eindhoven rijdt vanaf zondag 10 december definitief zeven dagen per week.

ANP
Op woensdagen wordt momenteel al getest met de tienminutentrein tussen Amsterdam, Utrecht en Eindhoven. Beeld ANP
Op woensdagen wordt momenteel al getest met de tienminutentrein tussen Amsterdam, Utrecht en Eindhoven.Beeld ANP

Uit een test zijn geen grote problemen naar voren gekomen.

Eerste ervaringen met de proef van NS en ProRail hebben uitgewezen dat de tienminutentrein veelal op tijd rijdt en nauwelijks uitvalt.

Dat de tienminutentrein niet vijf, maar zeven dagen in de week gaat rijden schept volgens een woordvoerder van de NS duidelijkheid voor de reiziger. Daarbij is de verwachting dat er genoeg reizigers gebruik van zullen maken.

De tienminutentrein levert 15 procent meer capaciteit op, wat leidt tot een kortere wachttijd en een grotere kans op een zitplek. Per werkdag gaan er zo'n 130 treinen meer rijden.

Dienstregeling
De NS past op 10 december net als ieder jaar de dienstregeling aan. De meeste reizigers gaan erop vooruit, stelt de vervoerder. Rond Den Bosch worden de meeste aanpassingen doorgevoerd, om de tienminutentrein mogelijk te maken en de reistijd per sprinter te verkorten.

Zo komen er meer rechtstreekse sprinterverbindingen, bijvoorbeeld tussen Dordrecht en Arnhem en in de spits tussen Oss en Deurne.

Niet iedereen gaat er in de nieuwe dienstregeling overigens op vooruit. Dat komt door de beperkte ruimte op het spoor, geeft de NS aan. "Daarom levert de verbetering voor de één soms een verslechtering op voor de ander.''

Zo profiteren in Geldermalsen reizigers van een betere overstap, waardoor ze een kwartier minder lang hoeven te wachten. In Tiel worden de overstaptijden juist ongeveer achttien minuten langer.

Vanaf vrijdag kan iedereen zijn nieuwe treinreis bekijken in de reisplanner van de NS.

Zie ook: Twee extra treinen per uur, hoe ingewikkeld kan het zijn? Heel ingewikkeld dus en: De trein van Utrecht naar Amsterdam is 27 minuten proppen en wiebelen

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden