Tienduizenden voor afscheiding Noord-Italië

Tienduizenden Noord-Italianen zijn vandaag naar Pontida in Lombardije gekomen voor de jaarlijkse bijeenkomst van de Lega Nord. Zij juichten hun leider Umberto Bossi toe met kreten als 'afscheiding, afscheiding' en 'vrijheid, vrijheid'.

Aanhangers van Lega Nord demonstreren voor onafhankelijkheid in Pontida. Beeld afp
Aanhangers van Lega Nord demonstreren voor onafhankelijkheid in Pontida.Beeld afp

Bossi's uiteindelijke doel is een onafhankelijk Noord-Italië onder de naam 'Padania' (Poland). De Lega wil best voorlopig het centrumrechtse kabinet-Berlusconi blijven steunen, maar eist daar een prijs voor: verplaatsing van zeker vier ministeries van Rome naar het noorden en miljarden aan bezuinigingen om de belastingdruk op het rijke noorden te verlichten. Dat moet volgens de Lega worden bereikt door minder belastinggeld naar het arme zuiden te sturen.

Ook zou Italië niet meer moeten meedoen aan internationale militaire missies en vredesoperaties, zoals in Libië, Afghanistan en Libanon.

Lega Lombarda
Pontida is een dorp van 3000 inwoners, maar een keer per jaar landelijk nieuws in Italië dankzij de Lega. Die herdenkt dan dat in Pontida in 1167 vertegenwoordigers van Noord-Italiaanse steden een eed aflegden om samen verzet te bieden tegen de Duitse keizer.

De oprichting van de 12e-eeuwse Lega Lombarda toont volgens de huidige Lega Nord aan dat Padania een eigen identiteit heeft die Noord-Italië onderscheidt van de rest van het land. Het middeleeuwse evenement wordt tijdens de jaarlijkse folkloristische Legabijeenkomst herdacht door Lega-aanhangers verkleed als ridders.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden