Update

Tienduizenden vieren eeuwfeest ANC

Tienduizenden Zuid-Afrikanen zijn zondag naar Bloemfontein gekomen om het eeuwfeest van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) te vieren. Het feest wordt overschaduwd door de problemen waarmee de regeringspartij kampt en de afwezigheid van de 93-jarige oud-president Nelson Mandela, hét icoon van de strijd tegen de apartheid.

Een vrouw heeft haar gezicht beschilderd in de kleuren van het ANC. Beeld reuters
Een vrouw heeft haar gezicht beschilderd in de kleuren van het ANC.Beeld reuters

Het ANC vierde drie dagen feest om de oprichting in 1912 in Bloemfontein te herdenken. Bij het evenement waren 40 staats- en regeringsleiders aanwezig. President Hifikepunye Pohamba van Namibië noemde het ANC het voorbeeld voor de andere bevrijdingsbewegingen op het continent, aldus lokale media. Maar hij waarschuwde ook. 'Bevrijding alleen is niet genoeg.' Het volk moet ook 'bevrijd worden van armoede'.

Kritiek was vrijdag al te horen, toen het feest werd geopend met een golftoernooi. Commentatoren noemden het een teken van het groeiende elitarisme van de partij, aldus de BBC. Met het slachten van een zwarte stier onder leiding van president Jacob Zuma herdacht het ANC zaterdag de voorouders. Later volgde een groot galadiner. Op de laatste dag vierde de partij in het stadion van Bloemfontein feest met 60.000 aanhangers.

Het ANC regeert al 18 jaar en is volgens critici ernstig aan vernieuwing toe. Behalve aan interne verdeeldheid lijdt het aan corruptie en vriendjespolitiek. Een van de belangrijkste uitdagingen waar het voor staat, is de bestrijding van de armoede. In het land leeft 38 procent onder de armoedegrens, terwijl een kwart van de bevolking werkloos is (de jeugdwerkloosheid ligt volgens schatting zelfs boven de 50 procent).

In zijn toespraak in het stadion erkende Zuma dat de partij wordt geplaagd door tweedracht en 'politieke demonen'. Hij beloofde de 'kernwaarden' van het ANC te herstellen , de verdeeldheid te stoppen en de politieke discipline te versterken.

Onder het bestuur van het ANC is ook een nieuwe zwarte middenklasse naar boven gekomen. Zuid-Afrika heeft nog steeds veruit de sterkste economie van het continent. En ondanks de grote sloppenwijken in de steden is er veel bereikt op het gebied van onder meer de huisvesting, de uitbreiding van het elektriciteitsnetwerk en de watervoorziening.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden