Plus

Tienduizenden meesters en juffen gaan staken, dit is waarom

Tienduizenden leraren staken donderdag. De meeste scholen in Amsterdam zijn dicht. Waarom staken ze? Wat betekent het voor ouders? En hoe groot is de kans dat het wat oplevert?

Lorianne van Gelder
Meer stakingen Beeld ANP
Meer stakingenBeeld ANP

Deze week staat Thijs Roovers (39) gewoon voor de klas. Hij heeft een groep 4 dit jaar op de Leonardo da Vincischool in Amsterdam-West. Hij helpt een gevallen leerling op het schoolplein, legt ze nieuwe woorden uit en leert ze rekenen.

Die 7- en 8-jarigen hebben nauwelijks weet van het feit dat Roovers een van de motoren is achter de landelijke staking donderdag, waar tienduizenden leraren aan mee doen. Af en toe komt er een kind naar hem toe. "Ik zag je in de krant."

Maar daar blijft het bij. Hij en leerkracht Jan van de Ven uit Overloon zijn de drijvende kracht van PO in actie, de belangengroep voor leerkrachten in het basisonderwijs.

Uitgelachen door hypotheekman
Donderdag is het tweede hoofdstuk in een protest dat inmiddels bijna een jaar duurt. Vakbonden als de Algemene Onderwijsbond (AOb), CNV Onderwijs, de FNV en zelfs de sectorraad van besturen POraad hebben zich achter de staking geschaard.

De prikactie van een uur van 27 juni was in aantallen al een succes. En je zou zelfs kunnen zeggen dat de 270 miljoen euro voor het basisonderwijs die het demissionaire kabinet in de begroting heeft gereserveerd, een overwinning is. Maar volgens de actievoerders is dat veel te weinig.

Roovers werd bijkans uitgelachen door een hypotheekadviseur toen hij een appartementje in Amsterdam wilde kopen. "Verdient een leraar zo weinig?" vroeg de adviseur.

Donderdag rijden tientallen bussen vol Amsterdamse leraren naar Den Haag. Voor zover besturenkoepel BBO kan overzien, doen alle Amsterdamse scholen de deuren dicht.

Joke Middelbeek, bestuurder en voorzitter van BBO, steunt de actie van harte. Maar een tweede staking, die PO in actie afgelopen maandag al meteen in het vooruitzicht stelde, ziet ze niet zitten. "Dat zou ik wel vervelend vinden."

Speeltuinen en cabaret
Kinderen zijn uiteraard zeer te spreken over de staking. De 10-jarige Hanae van de Flevoparkschool kan haarfijn uitleggen waarom de juffen staken - 'omdat ze minder salaris krijgen dan op de middelbare school' - maar verheugt zich vooral op een dagje vrij.

Ouders steunen de actie (83 procent zegt er achter te staan, blijkt uit een peiling van ouderorganisatie Ouders en Onderwijs). Wel zoeken de meesten naarstig naar opvang. Naschoolse opvangorganisaties draaien overuren, maar speeltuinen als Jeugdland en musea als het Scheepvaartmuseum spelen in op de vraag. Cabaretier Micha Wertheim speelt morgen een speciale dagvoorstelling in de Kleine Komedie.

Roovers denkt dat er best wel geld bij kan komen, maar vreest dat het niet genoeg zal zijn. De AOb heeft goede hoop dat er meer geld komt. Al blijft de gevraagde 1,4 miljard (900 miljoen om de salarissen gelijk te trekken met die op de middelbare school en 500 miljoen om de werkdruk te verlagen) een flink bedrag. Er gaat 29 miljard euro van het rijk naar het onderwijs, waarvan bijna 10 miljard naar het basisonderwijs.

PO in actie zegt door te gaan met stakingen en manifestaties totdat de eisen zijn ingewilligd.

Bert Meijer (65)
Directeur Flevoparkschool. Staakt morgen.

null Beeld Jorris Verboon
Beeld Jorris Verboon

"Dit wordt mijn eerste keer staken in een 42-jarige loopbaan. Maar het is tijd dat de salarissen worden gelijkgetrokken en dat de druk omlaag gaat. Sinds het passend onderwijs is het zwaarder om op de basisschool les te geven dan op de middelbare school."

"Je moet de hele bandbreedte van kinderen kunnen bedienen, van een IQ van 65 tot 130, en er zijn meer kinderen die extra zorg nodig hebben. Bij ons zijn onlangs twee leerkrachten naar een middelbare school overgestapt. Ze zeggen: het is hier rustiger."

"De 270 miljoen euro die is uitgetrokken is een fooi, een belediging."

"Ik geloof dat de kans nihil is dat er 1,4 miljard bij komt, maar het is goed dat de maatschappij ziet hoe het er in het basisonderwijs aan toe gaat."

Merel Mirage (50)
Oprichter stichting Holy en moeder van een 10-jarige zoon

Directeur Flevoparkschool Bart Meijer (65) Beeld Mats van Soolingen
Directeur Flevoparkschool Bart Meijer (65)Beeld Mats van Soolingen

"Ik zit in een spagaat: aan de ene kant is het als werkende moeder altijd lastig om opvang te regelen, maar aan de andere kant is het terecht dat de lera­ren staken."

"Onderwijs is zo belang­rijk, daar moet een beter salaris tegenover staan. ­Gelukkig is er een moeder van een jongetje uit de klas van mijn zoon die heeft bedacht een verjaardagsfeestje te organiseren morgen."

"Zo kan ik een halve dag werken en dan haal ik de rest 's avonds in."

Orpha Nunes (43)
Leerkracht plusklas en onderbouwcoördinator Flevoparkschool. Staakt donderdag.

Merel Mirage (50) Beeld Mats van Soolingen
Merel Mirage (50)Beeld Mats van Soolingen

"Het is belangrijk om onze stem te laten horen. We willen geen vage toezeggingen van de politiek, maar concrete acties. De werkdruk in het basisonderwijs is hoog, na een ouderavond ben ik om 22.15 uur thuis en sta ik om 5.30 uur weer op om mijn les goed voor te bereiden."

"Ik heb wel eens overwogen naar een middelbare school over te stappen, maar ik vind dit prachtig werk. Het primair onderwijs is het fundament voor alle kinderen, daar mogen we als leraren wel voor gewaardeerd worden."

"We hebben lange vakanties, maar er gaat geen vakantie voorbij dat ik niet ook op school moet zijn. Uiteindelijk gaat het over de kwaliteit van het onderwijs: als leraren te erg onder druk staan, wordt de kwaliteit niet beter."

Orpha Nunes (43) Beeld Mats van Soolingen
Orpha Nunes (43)Beeld Mats van Soolingen

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden