Column

Tienduizend uren spiertraining heeft het verbale vermogen van sporters verlamd

Theodor Holman

John Burnet (1863-1928) was een Schotse historicus die een standaardwerk schreef over de filsosofie van de Grieken: Early Greek philosophy. Hij schrijft: 'In dit leven bestaan drie soorten mensen, zoals er ook drie soorten lieden zijn die de Olympische Spelen bezoeken. De laagste klasse is die van hen die komen om handel te drijven; de volgende die van hen die aan de wedstrijden deelnemen, maar het hoogst staan zij die slechts als toeschouwers komen.'

Dat is natuurlijk nog steeds zo. De laagste klasse bestaat niet alleen uit de lieden die in Londen T-shirtjes, souvenirs en grappige ansichten verkopen, maar vooral ook uit al die Mart Smeetsen. Al die journalisten die hun keurige salaris verdienen door keer op keer sporters te interviewen die absoluut niets te vertellen hebben.

'Je komt de streep over, je hebt goud en dan, beschrijf eens wat je voelde.'

'Nee, dat is onbeschrijfelijk.'

'Zo mooi?'

'Ja, zo mooi.'

Miljoenen en miljoenen euro's gaan in deze onzin zitten.

Dan heb je nog de commerciële en de publieke omroep die reclame-inkomsten krijgen uit duizenden uren sportzomerzendtijd.

De volgende klasse bestaat uit de sporters. Ja, ze doen hun best om te hinken, te stappen en te springen, maar zinvolle bezigheden zijn dat niet. En nogmaals: die meer dan tienduizend uren spiertraining heeft hun verbale vermogen verlamd.

Gisteren had een sporter iets belangrijks verloren. 'Hoe kan dat nou?' vroeg de verslaggever aan de nog nahijgende verliezer.

'Dat weet ik niet.'

'Weet je het echt niet?'

'Ik heb verloren.'

'Maar hoe kan dat nou?'

'Ik heb erg mijn best gedaan.'

'Maar niet genoeg.'

'Ik heb geen idee.'

De hoogste klasse zijn wij. De toeschouwer. Wij kunnen ons over dit alles zeer verbazen, en verbazen is ook het beste wat we kunnen doen.

We kunnen natuurlijk ook als toeschouwer de onlangs uitgebrachte biografie van Mart Smeets lezen, maar dat zouden Pythagoras en Aristoteles volgens classicus Burnet waarschijnlijk niet doen. Ik las de Eerste olympische ode van Pindarus, opgedragen aan medaillewinnaar Hiero van Syracuse - al kreeg hij geen medaille - die gewonnen had met paardenrennen bij de Olympische Spelen van 500 voor Christus: 'Hartstocht had hem overweldigd en op zijn gouden span/ nam hij jou mee naar het verheven huis van wijd geëerde Zeus.'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden