Tienduizend kaarsjes in Amsterdam Arena voor aidsdoden

De hele wereld staat dinsdag, zoals elk jaar op 1 december, stil bij de meer dan een miljoen mensen per jaar die sterven door aids. In de Amsterdam Arena zijn 10.000 kaarsjes aangestoken.

Tienduizend kaarsjes branden in de Arena op Wereld Aids Dag om de 1,2 miljoen aidsdoden van het afgelopen jaar te herdenken. Beeld anp
Tienduizend kaarsjes branden in de Arena op Wereld Aids Dag om de 1,2 miljoen aidsdoden van het afgelopen jaar te herdenken.Beeld anp

Nicolette Kluijver en Angela Groothuizen, ambassadeurs van Stop Aids Now, laten de 10.000 kaarsjes branden voor de vooral jonge vrouwen en meisjes die aan de ziekte overlijden.

Ook op andere locaties in Nederland zijn er op Wereld Aids Dag dag tal van evenementen en acties. Dinsdagavond barst traditiegetrouw in het Amsterdamse Paradiso het dansfestijn Lovedance los om geld in te zamelen voor het Aids Fonds. Het thema is dit jaar 'lust'. 'De lust om lief te hebben en het leven te vieren maar ook de lust om elkaars liefde te delen in alle vrijheid', aldus Stop Aids Now.

Nooit zo hoog
Maar het is niet alleen feesten wat de klok slaat. Zo is er in de Beurs van Berlage in Amsterdam een groot congres, waar zo'n vijfhonderd zorgprofessionals bij elkaar komen. Ook openen ggz-instellingen op verschillende plekken in het land hun deuren voor mensen die een anonieme snel-test op hiv willen laten doen.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO was het aantal hiv-infecties in Europa en Centraal-Azië nog nooit zo hoog als in 2014. Meer dan 142.000 mensen in die regio raakten vorig jaar besmet. Wereldwijd boekt de strijd tegen aids volgens WHO wel vooruitgang.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden