Tien wereldwonderen bedreigd

BRUSSEL - De opwarming van de aarde dreigt zeker tien wereldwonderen in de natuur te verwoesten. Dit zegt het Wereld Natuur Fonds (WNF). Het WNF geeft in een studie een overzicht van zijn activiteiten om die ontwikkeling te stuiten. Het moment van publicatie, gisteren, is niet toevallig gekozen. Vandaag vond immers, eveneens in Brussel, de presentatie plaats van het VN-rapport over de klimaatverandering.

Als de temperatuur in het huidige hoge tempo blijft stijgen, heeft dat desastreuze gevolgen voor onder andere de koraalriffen op aarde, het Amazonegebied, de gletsjers in het Himalayagebergte, het leven in de Chihuahuawoestijn (Mexico en VS), een millennia oud regenwoud (Chili en Argentinië) en de kustwouden in Oost-Afrika.

Het WNF noemt ook een aantal dieren die worden bedreigd door de klimaatverandering. Het gaat om de wilde zalm, de Bengaalse tijger en de zeeschildpad.

De bedreigde wereldwonderen zijn:

- Koraalriffen: deze ecosystemen beslaan een oppervlakte van 0,25 procent van alle oceaangebieden, maar huisvesten een kwart van al het leven onderwater. Het steeds warmere water bleekt het koraal. Stormen nemen in kracht toe en beschadigen de riffen. Menselijke activiteit (visserij met explosieven, verontreiniging via meststoffen en pesticiden) eist ook zijn tol.

- Amazonegebied: strekt zich uit over Bolivia, Brazilië, Peru, Colombia, Ecuador en Venezuela. Het kent een enorme soortenrijkdom in planten en dieren. Er wonen ook dertig miljoen mensen in het gebied. Tot 2050 dreigt het twee tot drie graden warmer te worden. Dertig tot zestig procent van het regenwoud dreigt te veranderen in een droge savanne.

- Chihuahuawoestijn: de grootste woestijn van Noord-Amerika, op de grens van de Verenigde Staten en Mexico, staat bekend om zijn bijzondere natuur. Droogte vormt een grote bedreiging.

- Gletsjers in de Himalaya: sommige gletsjers in dit hoogste gebergte op aarde smelten met tien tot vijftien meter per jaar. In het droge seizoen ontstaat waterschaarste in India en China.

- Valdivian regenwoud: één van de oudste 'levende getuigen' van klimaatverandering op aarde strekt zich uit van Chili tot Argentinië. Hier groeit de bedreigde boom de Alerce (larix), die drieduizend jaar oud kan worden en meer dan honderd meter lang.

- Kustwouden Oost-Afrika: grote soortenrijkdom in deze vochtige bosgebieden tussen het zuiden van Somalië en Mozambique kan in het gedrang komen als het klimaat minder stabiel wordt en de zeespiegel stijgt.

- Wilde zalm: De zalmpopulaties in arctische en subarctische wateren in de buurt van Alaska staan onder druk door de stijgende temperatuur. De vissen trekken steeds noordelijker om voedsel te vinden, waardoor de vangsten in het zuiden al zijn afgenomen.

- Zeeschildpadden: op één na staan alle zeven soorten zeeschildpadden in Latijns-Amerika en de Cariben te boek als (met uitsterven) bedreigd. De stijgende zeespiegel maakt een einde aan sommige stranden, die nu nog worden gebruikt als nestgrond.

- De Bengaalse tijger: de mangrovebossen in India en Bangladesh vormen het leefgebied van deze roofdieren. De stijgende zeespiegel verkleint hun leefgebied.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden