Tien voorlichters voor elke journalist

AMSTERDAM - De totale communicatiesector in Nederland telt 150.000 man. Dat totaal aan pr-medewerkers (bij overheid, bedrijfsleven, private sector en communicatiebureaus) is snel verveelvoudigd; in 1999 waren het er 55.000.

Tien voorlichters voor ieder van de 15.000 journalisten in Nederland, berekende de sectie Mediastudies van de Universiteit van Amsterdam.

De cijfers werden bekendgemaakt op een conferentie ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de opleiding Journalistiek aan de UvA.

De sector public relations, voorlichting en communicatie is hiermee in de afgelopen tien jaar aanzienlijk harder gegroeid dan men dacht, stellen de onderzoekers. De schatting van 150.000 - deels gaat het om persvoorlichters, deels medewerkers 'interne communicatie' - is overigens nog conservatief. Kleinere bedrijven (kleiner dan twintig werknemers) zijn buiten het onderzoek gebleven.

Onderzoeker Laura van der Wal verklaart de hogere aantallen uit daadwerkelijke groei, maar ook ontbrak zicht op het totaal aan voorlichters in dit land: ''Alleen van de ministeries was het aantal precies bekend.''

Ministeries hebben samen 845 communicatiemedewerkers, provincies 440, waterschappen 260, gemeenten samen 2700, in de overige publieke sector zitten er rond de drieduizend. Van der Wal: ''Ook wij zijn verrast door deze enorme uitkomst. Voor journalisten wordt het steeds lastiger om direct met bronnen contact te hebben.''

Mediastudies onderzoekt nu verder hoe journalisten hun positie kunnen versterken, en wat die voorlichters allemaal doen.

Sector public relations, voorlichting en communicatie is hard gegroeid; maar wat ze allemaal doen, is onduidelijk. (HET PAROOL)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden