Tien stadsdelen moeten weg

Het voorstel van de Commissie-Mertens gaat ervan uit dat de kleine stadsdelen worden samengevoegd. Bovendien moet de gemeente (foto) meer regie voeren. Foto ANP

AMSTERDAM - De tien kleinste van de veertien Amsterdamse stadsdelen moeten verdwijnen. De toekomstige stadsdelen moeten tussen de 80.000 en 120.000 inwoners hebben. Bovendien moet de gemeente meer regie voeren in het bestuur met stadsdelen.

Dit staat in een tussenrapportage van de Commissie Verbetering Bestuur Amsterdam (CVBA), de Commissie-Mertens. Die is door de gemeente en stadsdelen zelf ingesteld.

Het voorstel gaat ervan uit dat een aantal kleine stadsdelen wordt samengevoegd, waardoor er in totaal zeven tot tien stadsdelen overblijven. Vier stadsdelen, Centrum (81.318 inwoners), Noord (86.930), en Oud-Zuid (83.319), lijken buiten schot te blijven. Dat geldt ook voor Zuidoost, dat met 78.922 inwoners in de buurt van de eisen komt.

Niet de gewenste omvang hebben Westerpark (34.320 inwoners), Oud-West (31.484), Zeeburg (48.673), Osdorp (46.479), Bos en Lommer (30.045), De Baarsjes (33.767), Geuzenveld-Slotermeer (41.314), Slotervaart (44.185), Zuideramstel (47.135) en Oost-Watergraafsmeer (59.044). Die kunnen fuseren. Ook stelt commissievoorzitter Bert Mertens voor het aantal van zestig bestuurders en 367 rechtstreeks gekozen (deel-)
raadsleden terug te brengen.

Verder vecht Mertens het uitgangspunt van het stelsel aan, dat luidt: beslis decentraal via stadsdelen wat kan, en centraal in de Stopera wat moet. De besluitvorming altijd zo laag mogelijk plaatsen is volgens de commissie niet efficiënt. Het leidt soms, bijvoorbeeld bij het vaststellen van leges, tot rechtsongelijkheid van burgers. De gemeente zou op meer punten de regie moeten nemen, vindt de commissie.

De mogelijkheden van de gemeente om de leiding te nemen zijn al betrekkelijk groot. Zo heeft de gemeente recht op alle informatie en kan ze besluiten van stadsdelen schorsen of vernietigen.

Alleen, stelt Mertens, bestaat er in Amsterdam een taboe op het gebruikmaken van die machtspositie. Mede daardoor is er een groot 'grijs gebied' ontstaan, van zaken waarvan niet duidelijk is of de gemeente of stadsdelen de beslissingen nemen. (TON DAMEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden