Tien maanden cel voor ruiten ingooien kantoor Plasman

De man die afgelopen zomer stenen door de ramen van het kantoor van advocaat Peter Plasman gooide, moet tien maanden de cel in, waarvan drie maanden voorwaardelijk.

Peter PlasmanBeeld anp

Dat heeft de Amsterdamse rechtbank woensdagmiddag besloten. De danig verwarde man, de 39-jarige Sarib S., is schuldig bevonden aan bedreiging van de advocaat en diens familie en vernieling.

Dat S. wist dat op het moment dat hij de stenen gooide een medewerker van Plasman aanwezig was, maakt S. ook schuldig aan een poging tot het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel, meent de rechtbank. Daarnaast is S. veroordeeld voor het belagen van een ex-vriendin, die hij vele mails en berichten stuurde.

Vloekend en tierend
Op Facebook had S. dreigende teksten geschreven en hij was vloekend en tierend op het kantoor van de advocaat verschenen. Op 3 juli gooide hij de ruiten in, om dat de volgende dag nogmaals te doen. 'Sorry voor het wekken,' schreef S. op Facebook.

S. verkeert in de veronderstelling dat die ex-vriendin iets zou hebben bekokstooft met Plasman, een idee waarvan hij niet is af te brengen. Plasman zei de rechtbank twee weken geleden dat hij de bewuste vrouw nooit had gesproken.

Psychische problemen
"De rechtbank acht het van groot belang dat advocaten en hun medewerkers, die een belangrijke bijdrage leveren aan de vormgeving en instandhouding van onze rechtstaat, zich vrij en veilig voelen om hun taak naar behoren te vervullen," zo meldt het vonnis.

Hoewel de rechtbank vermoedt dat de verdachte psychische problemen heeft, kan hem geen behandeling worden opgelegd omdat hij niet wilde meewerken aan onderzoek. Dat 'baart de rechtbank zorgen', net als het antwoord van S. toen hem werd gevraagd of hij voortaan niet meer van dergelijke delicten zal plegen: "Dat laat ik aan God."

De rechtbank heeft S. ook een contact- en locatieverbod opgelegd, met een proeftijd van twee jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden