Update

Tien jaar cel voor liquidatie in Amsterdamse onderwereldvete

De rechtbank heeft Benaouf A. (30) veroordeeld tot tien jaar cel voor medeplichtigheid aan de moord op Najeb Bouhbouh op 18 oktober 2012 voor een hotel in Antwerpen.

Benaouf A. bij de behandeling van zijn strafzaak. Beeld anp
Benaouf A. bij de behandeling van zijn strafzaak.Beeld anp

De rechtbank acht bewezen dat hij 'de coordinator en spin in het web' was bij 'de koelbloedige liquidatie'.

Hij heeft volgens de rechtbank 'een telefoondriehoek' beheerd. De crimineel Chris Bouman, die in Bouhbouhs gezelschap was, stuurde A. een smsje met de mededeling 'We komen nu'. Vanuit A.'s BMW zijn vervolgens de schutters gewaarschuwd. Die schoten Bouhbouh dood voor de ingang van het hotel dat hij verliet.

Dat Benaouf A. het brein was achter de liquidatie, staat voor de rechtbank onvoldoende vast. Daarom wordt hij alleen voor medeplichtigheid veroordeeld en krijgt hij niet de zestien jaar celstraf waarom officier van justitie Hans Oppe had gevraagd, maar tien jaar celstraf voor zijn medeplichtigheid.

De verklaring van Benaouf A. dat hij de BMW in de nacht voor de moord aan anderen had overgedragen en dat hij zelf de hele dag heeft geslapen in de woning van een familielid, vindt de rechtbank ongeloofwaardig.

'De verdachte heeft zich na zijn arrestatie eerst zeven maanden voornamelijk op zijn zwijgrecht beroepen en stellig ontkend in de BMW te hebben gereden,' las rechtbankvoorzitter Martien Diemer uit het vonnis voor. 'Voor zijn verklaring is geen enkele bevestiging te vinden in het dossier.'

Wél zat A.'s dna op een flesje dat is gevonden in de BMW, nadat die zes dagen na de liquidatie was uitgebrand in de Zaanstraat in de Amsterdamse Spaarndammerbuurt. Uit de bewegingen van de belangrijkste telefoons en de BMW die A. volgens de rechtbank gebruikte, maakt de rechtbank op dat hij 'als een verbindingsofficier' de schutters informeerde en dat hij wist dat hij daarmee de moordenaars aanstuurde.

Dat de liquidatie 'op klaarlichte dag' en voor de ingang van een druk hotel plaatsvond, voor de ogen van vele getuigen, rekent de rechtbank A. zwaar aan. Hoewel hij slechts medeplichtig was aan de moord, krijgt hij daarom toch die zeer langdurige celstraf.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden