Tien jaar cel in moordzaak Najeb Bouhbouh

De 30-jarige Benaouf A. is vandaag veroordeeld tot tien jaar cel wegens betrokkenheid bij de moord op crimineel Najeb Bouhbouh.

Redactie
Rechtbanktekening met Benaouf A. Beeld ANP
Rechtbanktekening met Benaouf A.Beeld ANP

Bouhbouh (34) werd op 18 oktober 2012 doodgeschoten bij een hotel in Antwerpen. De moord leidde een golf van geweld in onder een nieuwe generatie criminelen, in en om Amsterdam. De veroordeling van A. is de eerste in deze gangsteroorlog.

Volgens de rechtbank is A. opgetreden als 'verbindingsofficier' tussen de man die Bouhbouh naar het hotel heeft gelokt, Chris Bouman, en de schutters. In die zin was A. 'de spin in het web', zo meldt het vonnis. Toch ziet de rechtbank A. niet als mededader, zoals het Openbaar Ministerie (OM) dat heeft gedaan, maar als medeplichtige. Dat leidde tot een aanzienlijk lagere straf dan de geëiste zestien jaar.

De bewijsvoering is voor een groot deel gebaseerd op reconstructie van sms-verkeer tussen Bouman, A. en de schutters. Ook de bewegingen van een BMW, waarin A. ten tijde van de moord reed, spelen een belangrijke rol.

De politie arresteerde A. in juni 2013. De eerste maanden deed hij er het zwijgen toe. Daarna boog hij een ontkenning over het gebruik van de BMW om tot een volgens de rechtbank niet geloofwaardige verklaring, die erop neerkwam dat hij de auto een dag vóór de moord weer had doorgegeven aan iemand anders.

Chris Bouman pleegde in augustus 2013 zelfmoord in zijn cel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden