Tien jaar cel geëist tegen Somalische piraten

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag bij de rechtbank in Rotterdam straffen tot 10 jaar cel geëist tegen vijf Somalische verdachten van zeeroof. Volgens de aanklagers staat vast dat de vijf in oktober november vorig jaar vanaf de kust van Somalië bewapend en in kleine bootjes de zee op zijn gegaan met als doel schepen te kapen.

ANP/Redactie
© AFP Beeld
© AFP

Een van de vaartuigen die ze zouden hebben gekaapt, was het Zuid-Afrikaanse zeiljacht Choizil. Twee van de opvarenden zijn gegijzeld en van hen is sindsdien niets vernomen. Het vijftal maakte deel uit van een groep van 20 mannen die door het Nederlandse marineschip Hr.Ms. Amsterdam werden opgepakt. Tegen vijftien van was niet genoeg bewijs; zij zijn vrijgelaten.

De zwaarste eis spraken de aanklagers Henny Baan en Ward Ferdinandusse uit tegen de man die de schipper zou zijn van een van de kapersbootjes. Tegen drie anderen eisten ze 8 jaar gevangenisstraf, tegen één man 7 jaar. De Somaliërs hebben toegegeven dat ze de zee zijn opgegaan om schepen te overvallen, maar ontkennen dat het zover is gekomen.

Slechte leefomstandigheden
Het OM stond kort stil bij de slechte leefomstandigheden in Somalië: de droogte en de honger onder de bevolking, waarvan de verdachten de laatste weken veel zien op de tv en die hen doen vrezen voor hun familieleden.

De ervaringen van slachtoffers van piraterij kwamen uitgebreider aan bod. Honderden onschuldige zeelieden worden vastgehouden op gekaapte schepen. Gijzelaars worden op mensonterende wijze behandeld en in onzekerheid gelaten over hun lot.

Kapitein Peter Eldridge van de Choizil werd gered door de marine en schreef in een verklaring aan de rechtbank dat de zeerovers hem hebben beschoten en bedreigd. Ook wordt hij zeer emotioneel als hij denkt aan zijn vrienden Bruno en Debbie, die waarschijnlijk ergens in Somalië worden vastgehouden. Er is 10 miljoen dollar losgeld voor hen geëist, maar hun familie heeft geen geld. Eldridge is het jacht ter waarde van 100.000 dollar, waarop hij woonde, kwijt.

De rechtbank doet op 12 augustus uitspraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden