Tien incidenten in noodopvang vluchtelingen in een maand

In de Amsterdamse noodopvang voor vluchtelingen zijn tussen half januari en half februari tien incidenten geweest waarbij de politie is ingeschakeld. 

Aan de Mauritskade 17 zit sinds kort een kleinschalige opvang voor Syrische vluchtelingen. Beeld Jean-Pierre Jans
Aan de Mauritskade 17 zit sinds kort een kleinschalige opvang voor Syrische vluchtelingen.Beeld Jean-Pierre Jans

Hierbij zijn drie aanhoudingen verricht na een vechtpartij. Dat schrijft burgemeester Eberhard van der Laan woensdag in een sfeerverslag aan de raad.

De incidenten komen veelal voort uit verveling, dronkenschap, irritaties over de onduidelijkheid over de asielprocedure en onvrede over de voorzieningen.

Volgens Van der Laan is in de noodopvang onrust merkbaar door het lange wachten. Dit wordt aangewakkerd door de voortdurende oorlog in de moederlanden.

Over het algemeen is de situatie in de opvang 'rustig', aldus Van der Laan.
In januari maakte Van der Laan melding van twee zedencincidenten door vluchtelingen, waarvan één in een café. Deze zaak is afgehandeld door de politie, de man ontkent.

Homoseksuele vluchtelingen
Opnieuw zijn homoseksuele vluchtelingen in de noodopvang gepest en agressief bejegend. Dit gebeurde in de Groenhof in de Marnixstraat, alwaar de LHBT-vluchtelingen (lesbisch, homo. biseksueel en transgender) in een aparte vleugel verblijven.

In december meldde deze krant dat homoseksuele vluchtelingen in Amsterdam waren ondergebracht in safehouses na intimidatie en geweld. Inmiddels wonen zij in de Groenhof.

Volgens Van der Laan is direct ingegrepen bij deze incidenten. Aanvullende veiligheidsmaatregelen zijn niet nodig.

Half februari ving Amsterdam nog 866 vluchtelingen op in vier locaties: Groenhof, Vluchthaven, Schipluidenlaan en Flierbosdreef. Inmiddels zijn 443 vluchtelingen vertrokken naar Ter Apel.

Op dit moment worden gemiddeld tien treinkaartjes per dag verstrekt. Het streven is dat op 1 april alle vluchtelingen uit Amsterdam zijn vertrokken naar Ter Apel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden