Tien hartverwarmende kerstmissen in Amsterdam

Thermoshirt aan, warme chocolademelk mee en hup in de rij voor een van de hartverwarmende kerstavonddiensten in de stad.

De deuren van de Westerkerk gaan om 22.00 uur open, maar wie een goed plekje wil, kan beter eerder komenBeeld Marijke Stroucken

1. Westerkerk (Centrum)
Elk jaar is de Westerkerk bomvol en dat is altijd weer spannend, maar ook een overweldigend gevoel, zegt predikant Fokkelien Oosterwijk, die dit jaar voor de twintigste keer zal spreken over kerst en de geboorte van Jezus, over vertrouwen en over wantrouwen. Er is muziek en er wordt veel gezongen. "Veel meezingers."

De deuren gaan om 22.00 uur open, maar wie een goed plekje wil kan beter eerder komen, want de eerste bezoekers staan soms al anderhalf uur van ­tevoren op de stoep voor de populaire kerstnachtdienst. Er wordt warme ­chocolademelk uitgedeeld om warm te blijven en er kan geluisterd worden naar de carillonmuziek vanuit de klokkentoren. Ook worden vanaf 22.15 uur al kerstliederen gezongen door de ­Cappella Westerkerk.

Locatie: Prinsengracht 281
Aanvang: 24 december 22.30 uur
Maximaal aantal bezoekers: 1500

2. Muiderkerk (Oost)
De weg naar de kerstnachtdienst van de Muiderkerk is al een feest op zich. In het Oosterpark staan aan weerszijden van het wandelpad lichtjes, onderweg worden kerstliederen gezongen en het kerstverhaal is afgebeeld.

Maar ook bij de Muiderkerk zelf wordt al gezongen bij een vuurkorf en jongeren gaan de straat op om mensen licht en hoop toe te wensen. Tijdens de dienst is de actualiteit heel belangrijk, zegt voorganger Pieter van Winden. "Heet van de naald. Zo zullen we het waarschijnlijk hebben over ­Berlijn en de angst en ontsteltenis daaromheen."

Kerstochtend zal een ­internationaal tintje hebben. Mensen uit verschillende landen en werelddelen (Sri Lanka, Irak, Nigeria) dragen een ­gedeelte van de Bijbel voor, waarna ze vertellen welke betekenis dat voor ze heeft.

Locatie: Linnaeusstraat 37
Aanvang: 24 december 22.30 uur
Maximaal aantal bezoekers: 250

3. Kruiskerk (Noord)
De 25 culturen binnen de multiculturele kerk Hoop voor Noord maken ook de kerstviering uniek, zegt voorganger Jurjen ten Brinke. Het is met tien jaar nog een vrij jonge kerk, maar daarom niet minder druk bezocht. Het feest ­begint eigenlijk al voor de dienst met vuurkorven buiten, chocolademelk, glühwein, Iraanse soep, Pakistaanse hapjes en Afrikaanse muziek.

Het thema is 'Een bruisend kerstfeest' en bruisen zal het. Zo wordt er live een lavalamp gemaakt om de boodschap over te brengen. Meer kan Ten Brinke niet verklappen. "Dat is een verrassing." Zondag is er een speciaal kinderkerstfeest, waar ook alle buurtkinderen van harte welkom zijn en tweede kerstdag wordt gevierd volgens Pakistaans-­Indiase traditie, met eten en kerst­liederen.

Locatie: Rode Kruisstraat 20
Aanvang: 24 december 19.30 en 21.30 uur.
Maximaal aantal bezoekers: 175

4. Hillsong in de RAI (Zuid)
Bij Hillsong lijkt het op kerstavond alsof je zelf in het veld van de herders staat. Alsof je één van hen bent. Buiten staat dan ook een echte kerststal, mét echte schapen. Verwacht hier geen traditionele viering, geen preek, maar een ­moderne, vrolijke en uitbundige viering waarbij je niet stil hoeft te zitten. Er wordt gezongen, gedanst en de kerk maakte een eigen film om het creatieve muziekspektakel compleet te maken. En daarna gaat het nog even door: zo is er muziek en kun je op de foto met de kerstman. Ook op zondag kun je bij ­Hillsong terecht, al is deze viering klassieker, met de traditionele kerstpreek.

Locatie: RAI, Europaplein
Aanvang: 24 december 18:30 en 20:30 uur
Maximaal aantal bezoekers: 1600

5. Oude Kerk (Centrum)
Kerstliederen zingen in de oudste kerk van de stad, op misschien wel de plek waar Rembrandt van Rijn ooit kerstavond doorbracht? Dat kan zaterdagavond in de Oude Kerk bij de Oudekerkgemeente. Om in de stemming te komen kan al voor aanvang van de dienst gezongen worden en tijdens de viering worden de oude evangelie­verhalen gecombineerd met hedendaagse ervaringen.

Belangrijk: het kan, ook binnen in de kerk, erg koud zijn, dus trek wat warms aan, doe een muts op, een sjaal om en ja, zelfs thermokleding wordt aangeraden, want de Oude Kerk doet het al zeven eeuwen zonder verwarming.

Na afloop is iedereen uitgenodigd om het glas te heffen en elkaar vrolijk kerstfeest te wensen.

Locatie: Oudekerksplein 13
Aanvang: 24 december 22.00 uur
Maximaal aantal bezoekers: 600

6. Augustinuskerk (West)
De Augustinuskerk verkeert met maar liefst twee kerststallen helemaal in kerstsferen en belooft dat de koren deze dagen nog net iets beter zingen dan ze normaal al doen. Na de kerstzang en de traditionele, Latijns ­gesproken mis wordt de avond afgesloten met een tien minuten durend ­orgelstuk op het bijzondere, monumentale orgel.

Er komen altijd veel mensen uit de buurt, zoals de ouderen uit het verzorgingstehuis ernaast, maar iedereen is welkom. Entree is gratis, wel wordt na afloop bij de deur ­gecollecteerd voor een kerstpakket voor de minder ­bedeelden. Ook op kerstochtend is er een viering.

Locatie: Postjesweg 123
Aanvang: 24 december 19.30 uur
Maximaal aantal bezoekers: 250

7. Sint Urbanuskerk (Duivendrecht)

De plechtige eucharistieviering tijdens kerstavond is eigenlijk een beetje zoals normaal, maar dan wat feestelijker. Zo staan er een grote kerststal en veel kerstbomen. Tijdens de mis wordt het kerstkind in processie naar voren gebracht door een aantal kinderen en in de kerststal gelegd.

En er wordt natuurlijk meer gezongen. Er klinken naast gregoriaanse ook Nederlandse liederen. De Sint Urbanuskerk grenst aan Zuidoost en er komen gewoonte­getrouw veel culturen samen. Zo ook met kerst. Een Filipijnse en een Chinese priester gaan voor, maar er wordt ­Nederlands gesproken.

Op eerste kerstdag is er naast de gewone vieringen ook een kinderviering. Het kerstverhaal wordt verteld en er wordt ­gezongen in en rond de stal.

Locatie: Rijksstraatweg 230
Aanvang: 24 december 21.30 uur
Maximaal aantal bezoekers: 275

8. Sloterkerk en De Opgang (Nieuw-West)
Na 36 jaar nam predikant Robert-Jan Bakker afscheid, maar voor kerst ­onderbreekt hij even zijn pensioen en zal hij voorgaan in beide kerken, die horen bij één gemeente. "Dat zijn toch heel sfeervolle dagen en die uren in de kerk zijn heel bijzonder."

Kerstavond spreekt hij in de De Opgang in Osdorp over het hemelbed en de kribbe en eerste kerstdag spreekt hij in de Sloterkerk over tederheid en kwetsbaarheid. Maar wat het bijzonder maakt, is toch de muziek, zegt hij: "Mij kennen ze al zo lang." Stille Nacht komt hoe dan ook voorbij tijdens dit feest van tradities. "Anders krijgen we onvrede."

Locatie: Sloterkerk, Osdorperweg 28 en De Opgang, Tussen Meer 68
Aanvang: 24 december in de Sloterkerk om 22.00 uur en in De Opgang om 20.00 uur.
Maximaal aantal bezoekers: Sloterkerk 250 en De Opgang 120

De Oude KerkBeeld anp

9. Oranjekerk (Zuid)
De kerstaftrap van de Oranjekerk is het kinderkerstspel Kerst Bij Oma. Oma vindt kerstversiering onnodig, het gaat om de boodschap. Iets wat de kinderen niet begrijpen, want een mooie boom hoort er toch bij? Kinderen zelf spelen de rollen en maken de muziek. Later die avond worden buiten tussen de fakkels bekende kersthits gezongen, waarna de dienst begint. Ook dinsdag gaan ze door met het buurtfeest KerstRest.

Vanaf 14.00 uur worden spelletjes gespeeld, kun je meedoen met de loterij of op de foto in de ­levende kerststal en iedereen neemt z'n kerstrestjes mee, die vervolgens worden omgetoverd tot een nieuw diner door mensen met psychische problemen van ggz-instelling Actenz. Entree is maximaal vijf euro en van ­tevoren aanmelden is gewenst.

Locatie: Tweede Van der Helststraat 1-3
Aanvang: 24 december, kinderkerst vanaf 18.30 uur en de nachtdienst vanaf 22.00 uur
Maximaal aantal bezoekers: 200

10. De Duif (Centrum)
De kleinsten hebben 's middags tijdens de speciale kinderkerstviering al kunnen luisteren naar het kerstverhaal, maar in de nacht van zaterdag op kerstzondag is iedereen welkom voor een traditionele viering met het thema 'Als God mens wordt'. Train de stembanden, want er wordt veel gezongen met het koor van De Duif.

Van het bekende Stille Nacht tot minder bekende eigen liederen. De tekst wordt uitgedeeld, dus ook als u nooit naar de kerk gaat, kunt u meedoen. Na de viering hoeft u nog niet meteen naar huis. Onder het genot van wijn, koffie en een stuk krentenbrood wordt nog even ­nagepraat.

Locatie: Prinsengracht 756
Aanvang: 00.00 uur, de deuren gaan open om 23.15 uur
Maximaal aantal bezoekers: 300

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden