Tien geweldsdoden meer in Amsterdam dan vorig jaar

In de regio Amsterdam vielen dit jaar 25 doden door geweld. Tien meer dan in 2015, maar dat was dan ook een laagterecord.

Paul Vugts
Kaarsen ter nagedachtenis aan de in maart vermoorde 23-jarige Nabil Amzieb Beeld ANP
Kaarsen ter nagedachtenis aan de in maart vermoorde 23-jarige Nabil AmziebBeeld ANP

Anderhalve dag voor de jaarwisseling staat de teller op 25 gedoden in de regio Amsterdam. Is dat veel? Die vraag is niet eenduidig te beantwoorden.

Dit jaar zijn tien slachtoffers méér te betreuren dan de vijftien van 2015, maar dat was een laagterecord. Ook bezien over de afgelopen tien jaar is het dodental aan de hoge kant - het schommelt tussen vijftien en dertig. Toch, wie verder terugkijkt, ziet uitschieters in 2000 (52 doden) en 1998, met 65 (!) slachtoffers.

Georganiseerde misdaad
Ook die pieken waren moeilijk te verklaren. Waar door stomme ruzies in het ene jaar steeds slachtoffers omkomen, redden zwaargewonden het andere jaren vaker nét.

Het aantal liquidaties zegt wat meer, omdat de overheid wat meer kan proberen tegen de zware, georganiseerde misdaad.

Het aantal onderwereldmoorden bleef in 2016 stabiel ten opzichte van de voorgaande jaren. Zes moorden werden gepleegd op min of meer professionele en doordachte wijze.

De liquidatie die nationaal en zelfs internationaal de meeste aandacht kreeg, was die van Nabil Amzieb, 23 jaar pas. Zijn onthoofde en ontklede lichaam lag 8 maart achterin een brandende bestelbus in Zuidoost. De volgende ochtend bleek zijn hoofd achtergelaten op de stoep voor het onder criminelen geliefde waterpijpcafé Fayrouz in Zuid.

Macabere waarschuwing
Hier moest sprake zijn van een macabere waarschuwing aan de jonge criminelen die bereid zijn moorden te plegen. Zulke gruwelijke moorden hebben nog altijd een grotere impact op het gevoel van veiligheid dan de koele cijfers.

Twee keer schoot de politie een man dood die met een mes aanviel - in maart aan de Noorddammerweg in Amstelveen en in september aan de Wagenaarstraat in Oost. In beide gevallen heeft de rijksrecherche het onderzoek naar de rechtmatigheid van het schieten weliswaar af, maar moet het Openbaar Ministerie nog bekendmaken of de agent terecht schoot.

Toeval
Het moordcijfer wordt elk jaar ook door toeval bepaald.

De Amsterdamse Susanna Boon was sinds januari vermist, waarna haar lichaam in maart in een bos bij Nunspeet werd gevonden. Omdat niet zeker is waar ze is omgebracht, tellen we haar niet mee in het Amsterdamse cijfer.

Zo tellen we Martin Kok uit Nieuw-West - ex-crimineel en uitbater van misdaadwebsite Vlinderscrime - hier niet mee omdat hij begin deze maand in Laren werd vermoord, bij zijn favoriete seksclub. Of de twee Amsterdamse criminelen die dit najaar in Colombia zijn doodgeschoten.

Kortom: de moordcijfers zeggen iets, maar zeker niet alles.

Overzicht: de 25 Amsterdamse geweldsdoden van 2016 en dit waren de dieptepunten uit de Amsterdamse onderwereld

Elke middag gratis het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Het Parool.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden