'Tien dingen die Amerikanen van Amsterdammers kunnen leren'

In de ogen van veel Amerikanen is Nederland redelijk onbekend (het zou nog steeds in verband worden gebracht met de Duitse taal en lange blonde Denen). Maar een journaliste van de bekende Amerikaanse nieuws- en blogssite The Huffingpost neemt de moeite om ook een andere kant van Amsterdammers te laten zien.

Bezoekers met paraplu's in de rij voor museum De Hermitage in Amsterdam. Beeld anp
Bezoekers met paraplu's in de rij voor museum De Hermitage in Amsterdam.Beeld anp

Erin Farber, zogenaamd Travel Writer, stelde een top-10 samen van dingen die Amerikanen van Amsterdammers kunnen leren. En, zoals ze al aankondigt, geen van de punten heeft te maken met drugs of de red-light district. Farber zelf woonde zes jaar lang in Amsterdam en leeft momenteel met een Nederlandse verloofde in New York. Hieronder haar tips.

1. Geef niet meer geld uit dan je hebt.
Amsterdammers kopen gewoonweg geen dingen die ze niet in harde cash kunnen betalen, zo meent Erin. In Nederland wordt dat wat je betaalt met je creditcard over het algemeen aan het eind van de maand van je bankrekening afgeschreven en dat is iets waar de journaliste aan moest wennen. Maar toen ze begon te letten op haar uitgaven, vond ze het bevrijdend om te leven naar wat je hebt. Dat gevoel is meer waard dan geld, benadrukt ze.

2. Reis naar plekken waar niemand je taal spreekt.
Nederlands wordt wereldwijd slechts door 25 miljoen mensen gesproken (ter vergelijking: 1,5 miljard mensen wereldwijd spreken Engels). Met hun nonchalant gestylede blonde lokken en lange gestalte hebben we op witte sneakers wel wat weg van Amerikanen, meent Erin, maar ze looft de manier waarop Amsterdammers hun comfortzone verlaten en nieuwe bezienswaardigheden, geluiden en mensen willen ontdekken.

3. Hoe minder keuze, hoe meer je hebt.
Erin moest er eerst even aan wennen hoe weinig keus Nederlandse supermarkten te bieden hebben in vergelijking met supermarkten in 'The States'. Als voorbeeld noemt ze de sinaasappelsap in de Albert Heijn: hier heb je 'alleen maar' een koude of een niet-koude variant! Uiteindelijk beseft de journaliste dat ze houdt van het idee veel keuze te hebben, maar dat ze er in de praktijk door overweldigd wordt.

4. Bied je gasten altijd koffie of thee aan.
Het Engelse woord 'cookie' komt van het Nederlandse 'koekje', weet Erin. Overal waar je in Nederland komt, word je koffie of thee en één klein koekje aangeboden (nooit twee). Dit simpele gegeven maakt een moeilijke zakenbespreking of een avondje thuis 'gezelliger', meent Erin.

5. Eet gefrituurd voedsel, met mate.
Erin geeft een ode aan onze bitterballen, die we samen met vrienden in een buurtkroeg verorberen. Een hemelse snack, vooral in combinatie met een glas huiswijn van 3 euro, aldus Erin. En, zo beweert ze, ze is eerder gewicht verloren dan aangekomen.

6. Maak bewegen een onderdeel van je dagelijkse routine.
Dat gaat wat betreft de journaliste hand in hand met letten op je eten, maar dé reden dat Nederlanders in haar ogen fit blijven is dat ze overal naartoe fietsen, bij regen en bij zon (of bij regen en regen).

7. Neem de tijd om te lunchen.
Zelfs als het 20 minuten is. De Hollandse lunch is erg basic of ook wel saai, vindt Erin, maar het ritueel lijkt meer op hoe dat in Frankrijk of Italië gaat. De Nederlandse lunch is vooral een moment om even op te laden, op adem te komen en wat bij te praten met collega's.

8. Waardeer de kleine luxe dingetjes in het leven.
Nederlanders kunnen zuinig zijn, beaamt ook Erin, maar wanneer ze besluiten om geld uit te geven, genieten ze daar ook met volle teugen van. De journaliste geeft het voorbeeld van het krijgen van een manicure, waar je hier gewoon de tijd voor neemt, in tegenstelling tot de dienst in New York, waarbij je je nagels even snel laat bijwerken in de lunchpauze.

9. Zeg hoe het is (op een beleefde manier).
Een Nederlandse slungelige collega vertelde Erin voor ze naar een belangrijke meeting ging: 'Je draagt teveel rouge'. Pas toen ze langer in Nederland woonde, zag ze in hoe ze dit soort 'feedback' in haar voordeel kon gebruiken. Nederlanders zijn to the point, maar zeggen zelden iets om gemeen te zijn, zo leerde Erin.

10. Schaats wanneer het kan.
Erin beschrijft hoe Nederlanders ijskoortsig worden wanneer het een paar graden onder nul is en hoe ze met z'n allen naar een Elfstedentocht toewerken. Ze grijpen hun schaatsen en genieten van winterse momenten met kinderlijk enthousiasme. Maar, zo relativeert ze, in Amsterdam is de regen nooit ver weg, dus als je de mogelijkheid hebt: schaats!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden