Tien Amsterdamse kraakpanden binnen acht weken ontruimd

Ruim tien Amsterdamse kraakpanden worden binnen acht weken ontruimd. Dit blijkt uit een brief die bewoners hebben gekregen van het Openbaar Ministerie.

Een ME'er kruipt uit een kraakpand op het Muntplein in Amsterdam. Archieffoto. Beeld ANP
Een ME'er kruipt uit een kraakpand op het Muntplein in Amsterdam. Archieffoto.Beeld ANP

De bewoners hebben een week de gelegenheid om tegen de ontruiming een procedure aan te spannen. Een advocaat van de krakers moet nog overleggen, maar gaat ervan uit dat zijn cliënten dat doen.

Volgens het Openbaar Ministerie maakt iedereen 'die in die panden woont of verblijft' zich schuldig aan huisvredebreuk en kraken. De precieze tijdstippen van de ontruimingen worden niet meegedeeld.

Adressen
De te ontruimen panden zijn voorlopig Ombilinstraat 8 huis, Sumatrastraat 162A, Aalsmeerweg 85, Verlaatstraat 16 (woning op begane grond), Bellamystraat 33 huis, Dirk Sonoystraat 63, Tweede Jan Steenstraat 50 en 52, Valentijnkade 58 huis, Czaar Peterstraat 135, 137 en 139. Die lijst kan nog anders worden.

De actie heeft direct geleid tot discussie op internet. Een kraker van de Bellamystraat op activistensite Indymedia: 'Zojuist kwam de buurtsmeris langs om ons met een brede glimlach op zijn smoel te vertellen: 'Ik heb een brief voor u, u moet eruit!' Dus hou je brievenbus in de gaten. Hou de stempel op de deur en hou nog steeds niet van politie!' Een andere kraker schrijft: 'Huisvredebreuk, daarvoor moest er toch echt huisvrede zijn ten tijde van de kraak.'

Het Openbaar Ministerie: 'Onverminderd geldt dat panden die gekraakt worden terwijl ze in gebruik zijn of waarvan de kraak gevaar oplevert, zonder waarschuwing ontruimd kunnen worden.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden