Tien Ajaxfans vandaag voor de rechter voor 'bezetting' De Toekomst

Tien verdachten zijn het, allen man. Ze komen uit onder andere Purmerend, Utrecht, Breda, Rotterdam en Amsterdam. Het zijn de Ajaxfans die donderdag als eerste voor de rechter staan voor de bestorming van De Toekomst op 4 oktober van dit jaar.

Voorafgaand aan de thuiswedstrijd tegen PSV wilden de supporters 'een biertje gaan drinken' in de kantine op De Toekomst Beeld anp
Voorafgaand aan de thuiswedstrijd tegen PSV wilden de supporters 'een biertje gaan drinken' in de kantine op De ToekomstBeeld anp

Voorafgaand aan de wedstrijd tegen PSV liep toen een grote groep Ajaxfans, veelal gehuld in capuchontrui, het afgesloten terrein op om hun onvrede te uiten over het supportersbeleid van Ajax - en wat andere zaken. Dat een relatief klein gedeelte van de 126 man tellende groep daarbij een toegangshek forceerde, had grote gevolgen.

Het zorgde ervoor dat een groot deel van de arrestanten prompt drie dagen in de cel zat, iets dat door de advocaten al snel een 'onmagistratelijk trucje' van het OM werd genoemd. Want voor lokaalvredebreuk kan iemand maximaal zes uur worden vastgehouden na zijn aanhouding, maar doordat het OM het forceren van het hek als openlijke geweldpleging ten laste legde aan de hele groep, konden de mannen veel langer worden vastgehouden. Het leidde tot verbitterde protesten bij de Ajax-aanhang.

Donderdag is de eerste dag van in totaal elf zittingsdagen waarop de Ajax-jongens zich bij de politierechter moeten verantwoorden, al zijn het lang niet altijd de opgeschoten tieners die men misschien zou verwachten bij een dergelijk delict: de oudste verdachte vandaag is 43.

Vooraf verwonderden de advocaten zich over de houding van het OM, dat er met gestrekt been in gaat. Waarom het hele voorval niet afdoen met een flinke boete, per post opgestuurd en zonder tussenkomst van een rechter? Is de ZSM-methode, waarbij het OM een schikkingsvoorstel doet om een lange en dure rechtsgang te voorkomen, in het dit geval niet bijzonder geschikt?

Naar alle waarschijnlijkheid zal donderdag op de zitting uitspraak worden gedaan, tenzij de rechter het noodzakelijk vindt zich langer te beraden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden