Tibetaanse monniken maken zandmandala in Amsterdam

Eind mei reizen een aantal Tibetaanse monikken naar Amsterdam om in het boeddhistische Maitreya Instituut een zandkunstwerk te maken. Dagenlang kunnen geïnteresseerden komen kijken hoe het monnikenwerk groeit en groeit.

Het Parool
De monniken buigen zich dagenlang over het kunstwerk. Beeld Marlies Bosch
De monniken buigen zich dagenlang over het kunstwerk.Beeld Marlies Bosch

Vier dagen lang zullen de monniken werken aan een zandmandala, zeer gedetailleerde en kleurrijke 'schilderijen' van zand, gecreeerd door het heel precies schudden van fijn, gekleurd zand in zeer complexe patronen. Echt monikkenwerk, kortom.

Paula de Wijs, directeur van het boeddhistische Maitreya Instituut: "De monniken beginnen met een blanco bord en maken dan, urenlang voorover gebogen, heel fijne tekeningen met zand. Dat is heel fascinerend om te zien."

Ballingschap
De Tibetaanse monniken komen de mandala maken om, in de vorm van vrijwillige donatie, geld op te halen voor hun school en hun khamtsen in Zuid-India, waar ze in ballingschap leven. Tijdens het creëren van het kunstwerk mag iedereen komen kijken naar de boeddhistische vlijt en de vooruitgang. Naar verwachting beginnen de monniken op donderdagmiddag 25 mei en zijn ze op zondagmiddag 28 mei klaar.

Als het kunstwerk voltooid is, wordt het zand door elkaar gehusseld om de mens er aan te herinneren dat niets blijvend is. De Wijs weet dat zo'n moment voor nogal wat reuring kan zorgen bij Nederlandse toeschouwers: "Als zo'n ontzettend complex en prachtig kunstwerk ineens wordt vernietigd hóór je mensen schrikken. Maar de monniken die er dagenlang aan hebben gewerkt zijn er niet rouwig om. Het is zoals alles in het leven: het komt en het gaat."

Tibetaanse monniken maken zandmandala
Van donderdag 25 t/m zondag 28 mei (ceremonie op zondag)
Maitreya Instituut Amsterdam, Tilanusstraat 8A

De monniken aan het werk. Beeld Marlies Bosch
De monniken aan het werk.Beeld Marlies Bosch

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden