PlusNet Open

Thúskomme

Elke dag openen nieuwe winkels, restaurants en cafés in de stad. In onze dagelijkse rubriek Open lees je erover. Vandaag: Thúskomme.

Alisja Winkel
Mooie verhalen hoor je aan de bar Beeld Tammy van Nerum
Mooie verhalen hoor je aan de barBeeld Tammy van Nerum

Boven de bar hangt een kleine tjalk, de muren zijn opgesierd met muurschilderingen van onder anderen Mata Hari en Grutte Pier. Als de naam het niet al verklapt, doet het interieur het wel: Thúskomme is een stukje Friesland in Amsterdam.

Eigenaar Jurjen Nagel (40), Fries, en broers Maarten (46) en Joost Heiligers (43), mede-eigenaren, voelden wel wat voor een Fries geïnspireerde keuken. Na een tijdje als pop-upzaak te hebben geopereerd in onder meer een lege V&D in Haarlem, zijn de ­heren nu neergestreken in Zeeburg.

In samenwerking met kleine leveranciers, vooral uit Friesland, heeft Thúskomme een uniek menu met ­altijd iets nieuws. "Het is soms improviseren als bijvoorbeeld een bepaalde vis niet geleverd kan worden, maar dan maken we gewoon iets anders; daar zijn we goed in," zegt Jurjen.

Pyjama
Op de kaart vind je wel altijd de Friese borrelplank (€15), "Een absolute publieksfavoriet," zegt Maarten. Er stroomt Fries bier uit de tap, zoals Grutte Pier (€4), maar ook voor Limburgse Gulpener of Amsterdams ­gebrouwen bier kun je plaatsnemen aan de bar: "Als een product een mooi verhaal heeft, zijn wij snel verkocht, Fries of niet."

Mooie verhalen zijn een terugkerend thema bij de mannen; over elk ingrediënt en meubelstuk weten ze wel wat te vertellen. "Het belangrijkste is dat iedereen zich hier thuisvoelt," zegt Joost. "We hopen ook een soort baken in de buurt te worden, waar je 's avonds in pyjama kan ­komen voor koffie en een spelletje."

Lees alle opens van de afgelopen tijd in het archief.

Tips? open@parool.nl

Thúskomme

Batjanstraat 1a
020 2397925
thuskomme.nl

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden