Thuiszorg vraagt financiële steun

AMSTERDAM - Het verliesgevende Amsterdam Thuiszorg heeft officieel financiële steun gevraagd bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA). De thuiszorgorganisatie staat al meer dan twee jaar aan de rand van de afgrond

Een woordvoerder van de thuiszorgorganisatie zegt dat het gaat om een steunaanvraag van 'enkele miljoenen'.

Eerder dit jaar deed Amsterdam Thuiszorg al eens vergeefs een informeel beroep op de NZA. Die weigerde toen, eveneens informeel, met geld over de brug te komen.

''Wij willen nu officieel weten hoe de NZA reageert op onze steunaanvraag,'' zegt de woordvoerder. ''Met dat antwoord in de hand kunnen wij eventueel verder praten met andere partijen. De aanvraag is in feite een stap in een bureaucratisch proces.''

De thuiszorgorganisatie onderhandelt ook al enige tijd met de gemeente Amsterdam en het Zorgkantoor van verzekeraar Agis over financiële steun.

De Zorgautoriteit kan bij gebrek aan voldoende informatie nog geen antwoord geven op de steunaanvraag, zegt een woordvoerder van de NZA. ''Wij hebben aanvullende vragen gesteld om voldoende informatie op tafel te krijgen.'' De woordvoerder zegt dat het niet duidelijk is wanneer de NZA een antwoord geeft.
Voor Amsterdam Thuiszorg is de financiële situatie acuut gevaarlijk. Over 2006 en 2007 werden miljoenenverliezen gemaakt, onder meer door slecht management. Directeur Gerard Tanke stapte vorig jaar op.

Ook de eerste maanden van dit jaar liepen de verliezen verder op, ondanks reorganisaties.

Een maand geleden is een nieuwe reorganisatie begonnen, om de organisatie financieel op orde te brengen. Eerder dit jaar zei het bestuur niet te verwachten voor 2009 uit de verliezen te komen.

Vorig jaar besloot de nagenoeg failliete thuiszorgorganisatie zich te laten overnemen door het Amsterdamse Cordaan. Die redding mag van de NZA echter alleen doorgaan als de thuiszorg delen van haar activiteiten in de Amsterdamse stadsdelen Noord en in Zuidoost afstoot aan de concurrenten Evean en Zonnehuis. Zonder die afstoting zou de fusie van Cordaan en Amsterdam Thuiszorg een te groot zorgmonopolie op de Amsterdamse markt opleveren, meent de NZA.

De voorgenomen fusie gaat door, zegt de woordvoerder van Amsterdam Thuiszorg. Inmiddels heeft ook Evean bij de NZA toestemming gevraagd delen van het werk in Amsterdam over te mogen nemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden