Thuiswerken wordt wettelijk recht

Er komt een wettelijk recht op thuiswerken en werknemers krijgen het recht hun werktijden flexibel in te delen. De Eerste Kamer heeft daar vandaag met een ruime meerderheid mee ingestemd. De Tweede Kamer deed dat vorig jaar oktober al.

Redactie
null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Het wettelijk recht wordt geregeld in een initiatiefwetsvoorstel van CDA en GroenLinks. De eerste versie was al in 2010 opgesteld. De laatste versie werd vorige week verdedigd in de Eerste Kamer door GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman en CDA-Kamerlid Pieter Heerma. Behalve de indieners CDA en GroenLinks stemden vandaag ook de PvdA, SP, D66, SGP, OSF, PvdD en 50Plus voor. VVD en PVV waren tegen.

De wet moet ervoor zorgen werknemers hun baan en zorgtaken beter kunnen combineren, maar het recht op flexibel of thuiswerken is niet absoluut. De wet geeft werknemers het recht om een verzoek in te dienen en legt bij de werkgever de verplichting om daar vervolgens serieus naar te kijken. Afwijzen kan alleen om 'zwaarwegende bedrijfsredenen'. 'Een simpel 'zo-doen-we-dat-hier-niet' volstaat dus niet', aldus de indieners van de wet.

Het is hun bedoeling dat het voor werknemers makkelijker wordt om een dag thuis te werken, of om hun werktijden aan te passen aan bijvoorbeeld de schooltijden. Alleenstaande ouders krijgen met de wet in de hand meer mogelijkheden voor een goede balans tussen werk en privé, zodat zij zich niet gedwongen hoeven te voelen om minder te gaan werken. Ook mantelzorg wordt door de wet makkelijker. De arbeidsmarkt van negen tot vijf, inflexibele roostertijden, verplichte aanwezigheid op kantoor en lange files in de spits belemmeren veel werknemers daar nu nog in, stellen GroenLinks en het CDA.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden