Thuiskweker is vaak veertiger in geldnood

De gemiddelde, door de politie betrapte thuiskweker van hennep is een man van ongeveer 40 jaar oud, meestal met een betaalde baan en steeds vaker een koopwoning. Het besluit om zich in de illegale kweek van wietplanten te storten, vloeit nogal eens voort uit financiële problemen, maar ook omdat mensen meer uitgeven dan ze verdienen en dat weigeren te veranderen.

ANP/Redactie
Een wietplant © ANP Beeld
Een wietplant © ANP

Dat staat in het onderzoeksrapport Geldbomen op zolder, dat de landelijke Taskforce Aanpak Georganiseerde Hennepteelt heeft laten opstellen. De taskforce hoopt dat een sociaal profiel van de thuiskweker helpt in de strijd tegen de thuisteelt.

De commerciële thuiskweker gaat semizelfstandig te werk, aldus het door IVA Beleidsonderzoek en Advies opgestelde rapport. De growshop levert de benodigde spullen en regelt desgewenst ook monteurs, loodgieters en elektriciëns voor het gebruiksklaar maken van de kwekerij.

Het onderzoek heeft geen bewijs boven water gebracht van direct geweld of directe dwang ten aanzien van de thuiskweker. In de wietbranche komt geweld niettemin wel voor, omdat de georganiseerde misdaad een stevige vinger in de pap heeft. Het geweld doet zich meestal in 'hogere' lagen van de organisatie voor, de individuele kweker blijft veelal buiten schot. Thuiskwekers lopen wel het risico dat ze worden beroofd (in jargon: geript) van hun handelswaar. Alarmsystemen en bewakingscamera's zijn dan ook veelgebruikte apparatuur. Ook huren ze wel bewakers in voor hun 'wiethok'.

Belangrijk onderdeel van de strijd tegen de hennepteelt is de financiële aanpak. Volgens justitie bevestigt het rapport de notie dat telers het hardst worden getroffen als hun geld wordt afgepakt. Daarnaast houdt het Taskforce het vizier vol op de organisaties achter de hennepteelt. Bij de ontmanteling van een kwekerij moeten politie en justitie doorrechercheren om vat te krijgen op de criminelen die er achter schuilgaan.

Om de kwekers verder de wind uit de zeilen te nemen, moet de afzetmarkt verkleind worden, adviseren de onderzoekers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden