Thuiskok 2012: Wordt het kip of salade?

Hiske Sterk en Eva Lia koken voor hun leven om de titel Thuiskok 2012 te veroveren. Juryvoorzitter Johannes van Dam gaat er eens goed voor zitten.

Hiske Sterk dopt stoïcijns haar boontjes. Beeld Marc Driessen / www.marcdriessen.nl

Het is een zenuwslopende toestand in de showroom van Keukenmaxx in Hoofddorp. Finalisten Eva Lia en Hiske Sterk koken tegen de klok in voor de titel Parool Thuiskok 2012. Een berg kip van Eva ligt rauw te wezen in een schaal, en Eva neemt uitgebreid de tijd om op de foto te gaan met de leden van haar fanclub. Ze kan even niets doen aan haar Aziatische Kip schoonheidsslaapje, omdat medefinalist Hiske al drie pannen op het vuur heeft staan voor de salade niçoise.

Maar over twintig minuten moet een zeskoppige jury onder leiding van Johannes van Dam al aan tafel. Johannes, die per taxi naar Hoofddorp is gekomen, vergaat van de pijn aan zijn gebroken enkel. Een aspirientje? Welnee, daar heeft hij niets aan.

Meestal doen we niet aan wedstrijden in de rubriek Thuiseten. Koks krijgen juist geen cijfers. Er wordt niemand weggestemd. In Thuiseten gaat het om het verhaal. 'Wat woont u hier leuk', zeggen we als we binnenkomen. 'Het was echt heerlijk', zeggen we als we de jassen van de kapstok pakken.

59 inzendingen
Meesterproever Johannes van Dam kan wel appels en peren vergelijken. Als juryvoorzitter selecteerde hij uit de inzendingen met de meeste likes de finalisten. In totaal waren er 59 inzendingen. Er zaten voedseltorens bij met kunstzinnige sausvegen op de rand van het bord, en dingen op bedjes van andere dingen, geflankeerd door kletskoppen van Parmezaanse kaas.

Maar er waren ook traditionele boerenkool met rookworst en juskuil, oma's pannenkoekenrecept, een indrukkwekkende Iraanse rijstschotel, een Chinese wontonsoep en een prachtige Octopotato, een monstertje met octopusarmen van aardappel voor bij de borrel.

Finalist Hiske: stoïcijns
Finalist Hiske stond een paar jaar geleden in Thuiseten. Ze was toen net begonnen met haar maaltijdservice voor mensen die geen zin of tijd hebben om te koken. Buren liepen binnen om hun eten op te halen en een praatje te maken, weten we nog. De kinderen waren inderdaad nogal vervelend en er was gedoe met een konijn dat was weggelopzen. Hiske bleef daar heel stoïcijns onder. Ook wedstrijdkoken brengt haar niet van de wijs. Op haar dooie akkertje pelt ze de eitjes, terwijl de mensen haar op de vingers kijken en lastige vragen stellen. Waarom vis uit blik? Doe je geen suiker door de dressing?

Hiske zat op de camping in Bakkum toen ze over de wedstrijd las. Je moet meedoen, zei een vriendin. Van de niçoise had ze toevallig een aantrekkelijke foto in haar telefoon.

Finalist Eva: foodblogger
Aan de andere kant van de keuken staat de kip van finalist Eva inmiddels in de oven, maar nu heeft ze problemen met de inductieplaat onder de pan met rijst. De plaat blijkt al een tijd niet aan te staan. Lichte paniek. Kan er even iemand komen die weet hoe dat werkt? Ook Eva is niet zomaar een thuiskok. Ze is net met een foodblog begonnen en bakt eigen taarten op bestelling. Ook Kip schoonheidsslaapje is zelfbedacht. Een week geleden maakte ze het voor het eerst. Dat het schoonheidsslaapje heet, is een knipoog. Je zou in principe een dutje kunnen doen in de tijd dat de kip in de oven staat, ja.

Koken is een grote passie, die ze van haar ouders heeft meegekregen. Ze doet het op intuïtie. Ze kookt wortels in paddenstoelenbouillon en dan denkt ze: misschien trekken die smaken er wel in. Het is wel altijd een teringbende in haar keuken. Eva veegt het wortelsschraapsel in de prullenbak.

Wijn en juryrapport
Dan schenkt Harold Hamersma wijnen die hij speciaal bij de gerechten heeft uitgekozen. Zelfs de allerduurste wijn is bedoeld om eten mee weg te spoelen, zo citeert hij een Amerikaanse collega. Dan proeft de jury. Is de bliktonijn wel goed bij die gedroogde tomaten? Is de Kip schoonheidsslaapje niet iets te rauw?

Maar Johannes is lovend. De salade - hij at duizenden niçoises - is één van de beste die hij proefde. De bonen zijn precies beetgaar, evenals de aardappels, die ook nog eens goed op temperatuur zijn. De olijfolie is heerlijk, de vis goed van kwaliteit. De olijven met een klein bittertje zijn mooi van smaak. En er is gelukkig geen bladsla, wat de boel vaak verpest.

Maar ook over de Kip schoonheidsslaapje is hij zeer te spreken. Het vel is knapperig gebleven, het vlees is sappig. De rijst is heel lekker. Hij heeft de afgelopen weken alleen maar knalharde smakeloze wortels mogen eten, maar wat hij nu op zijn bord krijgt, is goed beetgaar en heel smakelijk.

Eén en twee liggen dicht bij elkaar, maar omdat het gerecht van Eva origineler is, wordt haar kip haantje de voorste, besluit Johannes. Applaus en champagne! Eva krijgt, zoals het hoort, een grote kartonnen cheque overhandigd en dozen vol keukenapparatuur. Hiske twittert dat ze het toch een geweldige ervaring vond. Goddank, denken we.

Recept Hiske: Salade niçoise (4 personen)

Ingrediënten: 500 g nieuwe krielen in de schil, 4 rijpe tomaten, 500 g sperziebonen, 1 blikje ansjovis van goede kwaliteit (bijv Ortiz), 1 blik (lijngevangen) tonijn van goed kwaliteit (Ortiz), 100 g taggiasca olijven, 100 g kleine kappertjes, 4 eieren, sap van 1 citroen, 2 eetlepels dijonmosterd, extra vergine olijfolie, fleur de sel, versgemalen peper.

Recept: Snijd de tomaten in vieren en rooster ze met een beetje olijfolie in de oven op 150 graden in 2,5 tot 3 uur tot ze rimpelig zijn. Laat de ovendeur op een kiertje staan zodat het vocht kan verdampen. Kook intussen de krielen in zout water tot ze beetgaar zijn. Kook de sperziebonen beetgaar en de eieren (niet te hard). Klop een vinaigrette van de mosterd, het citroensap, wat zout en peper en de olijfolie. Laat de tonijn en de ansjovis uitlekken. Als alles klaar is: Pel de eitjes en snijd ze in tweeën. Verdeel alle ingrediënten over vier borden. Besprenkel royaal met de vinaigrette en strooi er nog wat fleur de sel en gemalen peper overheen.

Kip Schoonheidsslaapje van Eva Lia (voor 4 personen)

Ingrediënten: 12 worteltjes (geschrapt, met een stukje loof eraan), 1 bouillonblokje (paddenstoelen), 4 grote kippenborsten of 8 kleine kippenpoten, 4 grote eetlepels kokosolie, 8 stukken gember, 2 bollen knoflook (tenen in grove stukken, 2 rode uien in grove stukken, 1 opengesneden Spaanse peper, 5 gescheurde limoenblaadjes, 2 scheuten rijstwijn, 2 scheuten soyasaus, zeezout, paprikapoeder, 6 handjes pandanrijst, 1/2 blikje kokosmelk, 1 bakje champignons.

Recept: Kook de wortels beetgaar in paddenstoelenbouillon. Laat de kokosolie smelten in een koekenpan. Fruit de gember, knoflook, de rode ui, peper en drie limoenblaadjes heel even. Doe daarna de kip erbij. Bak om en om en bestrooi de beide kanten met wat paprikapoeder en zout. Leg de kipdelen met het knapperige vel naar boven en giet de soya en de rijstwijn in de pan. Pas op, niet over het vel van de kip, want dat moet knapperig blijven. Laat een paar tellen op een hoog vuur staan en doe de inhoud dan in een ovenschaal. Verdeel de champions erover en zet 20 minuten in een op 200 graden Celsius voorverwarmde oven. Leg de laatste tien minuten de wortels erop. Serveer met de rijst die gekookt is in half water en half kokosmelk met 2 gebroken citroenblaadjes en twee stukjes gember toegevoegd.

Vanaf volgende week weer een gewone rubriek Thuiseten. We zoeken nog Oost-Europeanen, Amsterdammers van buitenlandse afkomst die gefascineerd zijn door de Nederlandse keuken, calvadosstokers en huishoudschooljuffrouwen. Ze krijgen geen cijfer. Erewoord.

Terwijl Eva haar Kip schoonheidsslaapje bereidt, kijkt Harold Hamersma toe. Beeld Marc Driessen / www.marcdriessen.nl
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden