Thuiseten: Zo kook je op woensdag

Culinair journalist Onno Kleyn staat elke woensdag in De Volkskrant. De ene keer met een ode aan soep, de andere keer met geheel eigen experimenten. Als het maar makkelijk is.

Onno kookt uit zijn eigen boek, maar moest er nou wel of geen ui in? Beeld Marc Driessen / www.marcdriessen.nl
Onno kookt uit zijn eigen boek, maar moest er nou wel of geen ui in?Beeld Marc Driessen / www.marcdriessen.nl

Wie: Onno Kleyn (55)
Waar: Mosterdland, Koog aan de Zaan
www.onnokleyn.nl

Bij de Volkskrant doen ze ook aan thuiseten. De rubriek de Volkskeuken wordt door een hele ploeg kookschrijvers gevuld. De een geeft recepten voor de bereiding van grote stukken vlees en vis, de ander kookt duurzame dingen. Weer een ander houdt zich bezig met diëten of kindereten. Elke dag is er iemand anders aan de beurt.

Onno Kleyn is de woensdagman. Hij zit bijna 25 jaar in de culinaire journalistiek, geeft tegenwoordig les in culinair schrijven, maar het nakoken van sterrengerechten doet hij niet meer. Daar is hij twintig jaar geleden al 'overheen gegroeid'.

Liever schrijft hij een requiem voor zijn oude oven die geluidloos de geest gaf na nog een keer de 300 graden Celsius te hebben gehaald of beschrijft hij het schuldgevoel bij het eten van aardbeien in de winter.

Ook beschrijft hij wat er door een mens heen gaat als hij langs een poffertjeskraam op het Beursplein loopt. Of hij brengt een ode aan soep. De Nederlander eet te weinig soep! Omdat je nou eenmaal nooit te veel soep kunt eten.

Onno weet altijd met een gerecht te komen dat je heel goed op een woensdag kunt maken. Het moet makkelijk en gezond zijn, gewoon, maar nooit saai. Waar komen die recepten vandaan? Het begint altijd met de gedachte: laat ik nou eens ... Laatst dacht hij bijvoorbeeld: laat ik nou eens een makkelijke saus bij een biefstuk maken. Laat ik nou eens Indiase currypasta en slagroom combineren. Al snel bleek dat dat niet werkte. Daarna dacht hij: laat ik dan eens iets doen met die Surinaamse rum. Die fles staat daar maar. In combinatie met wat chili, piment en toch nog maar wat crème fraîche, bleek dat goed te werken. Dus dat komt binnenkort in de krant.

Voor Thuiseten kookt Onno het eerste recept uit 100 x Onno Kleyn - Een bundel vol kookgeluk, een selectie van vijf jaar Volkskeuken-stukjes. Het pastagerecht met linzen, bleekselderij en wortel is nou echt iets voor de woensdag. Maar hoe ging het ook weer. Mag hij dat boek even zien? Moest er nou wel of geen ui in? Het recept zegt van niet, maar het kan natuurlijk best. Moet er een hele winterwortel in? Dat heeft hij vast verzonnen om er maar genoeg groente in te krijgen. En wil die meneer uit het boek dat we er witte wijn indoen? Nou, dan doen we dat toch? Oh, hebben we alleen rosé in de koelkast? Kan ook.

Pasta met linzen, bleekselderij en wortel

Ingrediënten: 3 stengels bleekselderij (kleingesneden), 1 winterwortel (kleingesneden), 1 teen knoflook (geplet), 3 el olijfolie, 100 g ontbijspek of pancetta (in stukjes), 1,5 glas witte wijn, 400 g korte pasta, 5 el gekookte linzen (uit blik).

Bereidingswijze: Bak selderij, wortel, knoflook en spek een minuut of drie aan in de olie. Draai het vuur laag, schenk de wijn erbij en laat afgedekt een kwartier smoren. Kook de pasta al dente, giet af, maar bewaar een kop kookwater. Meng de pasta en de linzen door de groente en gebruik het kookwater om het geheel smeuïg te houden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden