Thuiseten: Zo hoort koffie te zijn

Op de koffie bij Joost Leopold sta je al gauw zelf een espresso te maken. Of figuurtjes van melkschuim. Maar een goede barista, dat word je niet zomaar.

Nienke Denekamp
Rosetta van melkschuim op cappuccino of café latte Beeld Maarten Steenvoort
Rosetta van melkschuim op cappuccino of café latteBeeld Maarten Steenvoort

Wie? Joost Leopold (42) en schoonouders: Ans Spel (65) en Philo Gort (66) Waar? Overhoeksparklaan
Www? www.koffieschool.nl

Joost Leopold van De Koffieschool drinkt een kopje koffie bij zijn schoonouders. Daarvoor heeft hij niet alleen zijn eigen koffie, maar ook zijn eigen espressoapparaat mee van huis genomen. Dat is maar goed ook, want er is iets met de Solis van Ans. In plaats van een mooi dun straaltje koffie komt er een soort douche uit. Vermoedelijk is er sprake van zweefkalk in het reservoir, denkt Joost.

In de school van Joost worden niet alleen professionele barista's getraind, ook de serieuze thuisbarista is welkom. Hij kan zich onder andere bekwamen in de latte art, de figuren van melkschuim bovenop de cappuccino of de latte. Na de beginnerscursus moet de aankomende latte-artist een rosetta, een soort varenblad, kunnen schenken en na de vervolgcursus een indiaan, een zwaan of een feniks. We willen graag zien hoe dat moet.

'Ho, ho!' zegt Joost. De latte-artist moet eerst een perfecte espresso kunnen maken. Ja, hij weet het. Al die koffiebetweters van tegenwoordig. Het is een plaag. Toch is het onvermijdelijk, zegt Joost berustend. Als je eenmaal met goede koffie begint, zit je al snel aan de grenzen van je espressomachine en wil je alleen maar verder. In het wereldje is iedereen altijd op zoek naar de heilige graal, naar de God Shot, de ultieme espresso waarbij alles samenvalt. Er zijn zoveel factoren die daarbij een rol spelen. Dat geldt eigenlijk ook voor het opschuimen van de bij voorkeur volle en uiterst verse melk. Hebben we thuis zo'n Nespressoschuimertje? Dat is een heel leuke uitvinding, maar goed schuim krijg je er niet mee. Het maakt een droog schuim met te grote bellen, die op de koffie blijft liggen. En het gaat nou juist om nat schuim, ofwel microfoam. Willen we het zelf even proberen? Ai, dat gillende geluid, dat moet dus niet. Het moet juist klinken als een krant die zachtjes wordt doorgescheurd. Na nog honderd aanwijzingen (zie recept) mogen we een rosetta schenken. Toe maar. Eerst met een dun straaltje een lijntje door het midden, van je af. Dan in één beweging, uit de pols, een ferme, omgekeerde driehoek.

'Doorschenken, doorschenken!' zegt Joost. Tot slot weer een dun lijntje naar boven. We staren in de koffie. Met een beetje fantasie is er een rosetta te herkennen, maar aan een indiaan en een feniks zijn we nog lang niet toe.

Ingredienten: verse volle melk
Benodigdheden: espressoapparaat met stoompijp, taps toelopend melkkan van roestvrijstaal, koffiekop

Bereidingswijze: Schenk de melkkan halfvol melk. Zet de stoom aan. Steek de stoompijp niet te diep in de melk, maar houd de opening net onder het melkoppervlakte. Houd de melkkan schuin. Het stomen van de melk moet klinken alsof er een krant zachtjes doormidden wordt gescheurd, niet als hard gegil. Als het goed is, wordt de melk steeds warmer. Als de microfoamlaag bijna dik genoeg is, het kannetje de laatste halve minuut rechtop houden. Er moet nu een draaikolkje waar te nemen zijn.

Stoomfunctie uitzetten als de kan bijna te heet is om nog langer vast te houden. Als je op de onderkant van de kan klopt moet het hol klinken. Tik met de kan een paar keer op het aanrecht en wals het schuim flink. Als het goed is begint het nu te glanzen. Maak de stoompijp schoon en zet snel een espresso. Blijf de melk zo nu en dan walsen.

Schenk voor de rosetta met een zeker gebaar een dun verticaal lijntje door de espresso (van je af), zodat de crema aan weerszijden omhoog komt. Schenk nu met horizontale bewegingen een omgekeerde driehoek in een iets forsere straal (naar je toe). Schenk dwars door de driehoek een dun straaltje (van je af). Vergeet niet om meteen het apparaat schoon te maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden