Thuiseten: Wentelteefjes

Je kunt overal in de stad de sterren van de hemel eten, maar de meeste Amsterdammers koken vanavond gewoon thuis. Nienke Denekamp kijkt onder de deksels en in de keukenkastjes.

Sinds ze bijna niet meer kookt, houdt Jenny zeeën van tijd over. © Marc Driessen Beeld
Sinds ze bijna niet meer kookt, houdt Jenny zeeën van tijd over. © Marc Driessen

Jenny Wouthuysen
87 jaar, Beethovenstraat
Alleenwonend

Jenny Wouthuysen waarschuwt maar vast: bij haar is geen zesgangendiner te halen. Ze had zeventien jaar geleden een bobbeltje in haar mond.

Het was kanker. Sinds de rigoureuze operatie heeft ze problemen met eten. Dat kan ook niet anders: een stuk van haar kaak werd vervangen door een stuk heup, er zijn klieren verwijderd en haar tong transporteert het eten niet meer naar haar keel.

Het is allemaal heel gevoelig. Toen ze uit het ziekenhuis kwam, zei ze tegen haar acht jaar oudere man: 'Nu zijn wij even oud.' Enfin, ze waren toch geen smulpapen. Jenny maakte graag fantasierijke hapjes voor een feestje en ze bakte elke week een boterkoek, een keukenbeest is ze echter nooit geweest.

Maar de mens moet eten om in leven te blijven. Ze leeft op pap, vla en slagroom. Tegenwoordig pureert ze één keer in de week gekookte groente, met wat kerrie of tomatensaus om het op te leuken. Ze slobbert het 's avonds, hap slik, weg. Soms is het best lekker.

Ze houdt meer van zoetigheid. Er gaat slagroom op de koffie en ze bakt bijvoorbeeld suikerbrood in veel roomboter. Een variatie op de wentelteef. Ze werkt het, geweekt in vanilleroomvla, weg. In haar eentje, ja. Daar hoeft ze geen mensen bij. Uiteten, dat interesseert haar niet. Wat ze wel mist, is het sociale aspect, de gezelligheid.
Met elkaar aan tafel zitten, met een glaasje wijn erbij.

Het lijkt wel of het in deze tijd alleen maar over eten gaat. Je kunt geen tv aanzetten of je ziet iemand achter een aanrecht. Je houdt zeeën van tijd over als je niet kookt, hoor. Die vult Jenny met schilderen, keramieken, warmwatergymen, naar het huisje in Friesland rijden. Ze heeft nog blauwe plekken van het hout dat daar vorige week gezaagd moest worden. Met het volleyballen is ze vorig jaar gestopt.

Ze probeert nu de laptop van haar kinderen onder de knie te krijgen.
Het gaat nog niet heel makkelijk.

'Ach, ik weet ook niet of ik lekkere dingen zou maken als ik wel zou kunnen eten,' zegt Jenny.

Willen we een stukje suikerbrood? Er is inderdaad niets knapperigs aan. 'Niet knapperig, maar papperig,' zegt Jenny opgewekt. Vlak na de operatie droomde ze nog wel eens van chips. Dan zei ze tegen haar man: 'Ik heb vannacht weer chips gegeten.'

Wentelteefjes van suikerbrood

Ingrediënten:
2 plakken Fries suikerbrood
Boter
Vla
Jam

Bereiding:
Smelt boter in een koekenpan en bak het suikerbrood aan beide kanten.

Leg het brood op een bord. Meng de in de pan overgebleven boter met een scheutje water en giet het over het suikerbrood. Serveer met vla en jam.

Foto Marc Driessen

Wilt u ook in Thuiseten? Mail dan naar thuiseten@parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden