Thuiseten: Voor de bange poes

Haar hele leven lang heeft Katelijne poezen gehad. Ze spelen niet alleen een grote rol in haar nieuwe dichtbundel 'Kijk Daar Vliegt Een Vogel Voorbij' of de tekeningen die ze maakt. Het leven zelf is zinloos zonder kat.

Katelijne Davids is kunstenares en dol op katten. Ze bereidt een heerlijk maaltje voor poes Kika en voor zichzelf. Beeld Dingena Mol
Katelijne Davids is kunstenares en dol op katten. Ze bereidt een heerlijk maaltje voor poes Kika en voor zichzelf.Beeld Dingena Mol

Wie: Katelijne Davids (53), beeldend kunstenaar en dichter. www.facebook.com/katelijne.davids
Waar: Frederik Hendrikstraat
Wat: Vis voor de poes/Portugese vis a la Katelijne

Eerst waren er twee Siamezen. Op den duur moesten ze twee keer per dag een insulineprik hebben. Ze stierven vlak na elkaar, want ze konden niet zonder elkaar. Ook Katelijne trok het niet alleen. Ze wilde de cyperse poes uit een nestje, maar toen werd ze zelf uitgezocht door Kika. Als Katelijne 's ochtends haar ogen opendoet, zit Kika haar aan te kijken. Ze loopt mee naar de keuken voor het ontbijt en daarna naar het atelier. Ze zijn de hele dag samen. 's Avonds gaat ze mee naar de slaapkamer.

Een kat in huis is een troost voor alles. Voor als je je somber voelt, voor de drukte in de stad. Als Katelijne op reis is, denkt ze: 'Kon ik mijn neus maar even in Kika's vacht stoppen.' Nog voordat ze vertrekt slaat de heimwee toe. Ze maakte er het gedicht 'Afscheid' over: '...kan nu niet dichten / kan nu niets dan / liggen op de grond als zij /zij aan zij liggen...'

En toch weet ze nooit helemaal wie Kika is. Katten hebben een zekere koelheid, zijn eenkennig. Dat solitaire heeft Katelijne zelf ook. Eigenlijk is ze zelf een kat. Misschien is ze vroeger wel een kat geweest. Ze kan zich voor een tukje oprollen als een poes. Soms rennen ze spelend door het huis.

Een paar keer in de week krijgt Kika een lekker hapje. Soms een stukje kip of gare rosbief. Voor een stukje parmaham springt ze een meter hoog. Met dat lijf! Zo nu en dan kookt Kateline verse kabeljauw voor hen beiden. Niet te vaak, want Kika wordt snel dik. Ze laat de vis beetgaar worden in een laagje water. Een deel ervan stooft ze voor de mens, een beetje Portugeesachtig, met wat geraspte aardappels, knoflook, tomaat, saffraan en peper. De rest van de vis gaat eenmaal afgekoeld in het poezenbakje. Bijvoorbeeld met een gekookt worteltje en een beetje natvoer van het merk Schesir. Echte stukken tonijn en zeebaars zijn dat. Niet zomaar poezenbrokken. Ze eet toch zelf ook geen kant-en-klare dingen?

Recept
Vis voor de poes/Portugese vis a la Katelijne
(voor 2 personen en 1 poes)

Ingrediënten
1 grote moot hele verse kabeljauw, goede olijfolie, 4 vastkokende aardappels, stukje rode Spaanse peper, 4 of 5 tenen knoflook, 1 el tomatenpasta, zeezout, versgemalen peper, 1 plukje saffraan, 1/2 zakje Schesir (tonijn), 1 gekookt worteltje

Bereiding
Kook de vis in een laagje water bijna gaar. Rasp ondertussen de aardappels. Bak de aardappel, samen met de fijngesneden knoflook en peper in een scheutje olijfolie op een matig vuur. Voeg de tomatenpuré, zout en peper toe. Bak dit tot het lekker begint te ruiken. Voeg dan een kop van het visnat en de saffraan toe. Leg met een schuimspaan 3/4 van de vismoot in de saus. Zet op een verdeelplaatje en laat het vocht verdampen en de vis verder gaar worden.
Prak de afgekoelde vis samen met de Schesir en het worteltje in het poezenbakje. Serveer de Portugese vis met een groene salade, brood en eventueel meer olijfolie, zout en peper.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden