Thuiseten: Voer voor echte zeelieden

Stella zou de haringsalade bijna vergeten. Ze is vol van haar nieuwe boek, over visserstruien. Smeuïge verhalen genoeg, over stinkende zeelui en kapotte oorschelpen.

De man van Stella blijft even uit de buurt. Hij kan niet tegen de geur van haring. Beeld Maarten Steenvoort
De man van Stella blijft even uit de buurt. Hij kan niet tegen de geur van haring.Beeld Maarten Steenvoort

Wie? Stella Ruhe (63), textieldeskundige
Waar? Mauvestraat
Informatie? www.facebook.com/visserstruien

We eten haringsalade bij Stella Ruhe, want deze week verscheen haar boek Visserstruien. De Nederlandse visserstrui is een direct gevolg van de afschaffing van het kaakverbod in 1857. Dat haring aan boord gekaakt mocht worden, maakte de vis langer houdbaar. Daardoor konden de vissers langer wegblijven en was het mogelijk om ter hoogte van Engeland en Schotland te vissen. Daar werden truien van Engelse collega's gekocht of werden ze onderling geruild. Thuis werden de truien in Zoutkamp, Zandvoort of Yerseke in Texelse wol uitgevoerd.

Zo hadden veel van de toen 240 Nederlandse vissersplaatsen truien met eigen motieven van kabels, golven, visgraten, bliksemschichten en vlaggen.

Stella zocht naar foto's in archieven, musea en bij historische verenigingen en zo wist ze uit veertig kustplaatsen zestig patronen te reconstrueren, die door een ploeg dames uit het hele land opnieuw werden uitgevoerd. Ze heeft veel leuks gedaan in haar leven, maar dit boek maken was het allerleukst. Kreeg ze een telefoontje uit Volendam. Hoe het toch kwam dat Stella nog niet in Volendam was geweest? Daar aangekomen trof ze een hele collectie truien aan met eb en vloedmotief en drie Volendamse vissersdochters, die zelf niet zagen hoe bijzonder hun verhalen waren.

Hier heeft ze bijvoorbeeld een originele trui uit Scheveningen, van donkerblauwe sajet, die zo rond 1920 gebreid is. Moet je nou toch eens kijken. Alles is logisch aan zo'n trui. De mouwen zijn kort, zodat ze tijdens het werk niet in de weg zaten. Er zitten geen naden in de trui, zodat er geen wind en water doorheen konden. Zo'n trui zat zo strak dat er bij het uittrekken wel eens een oorschelp is gesneuveld. Dat was niet alleen voor de warmte, maar ook voor de veiligheid. Er moest geen wind achter komen. Vissers konden niet zwemmen.

Aan de hand van de motieven van een trui is menig overboord geslagen visser geïdentificeerd. Wat? Kennen we het verhaal van de vissersramp van Moddergat in 1883 niet, waarbij 83 vissers omkwamen?

O ja, die haringsalade. Stella haalt de haring uit de koelkast. Haar man heeft gedreigd pas thuis te komen als de vis het huis uit is. Hij houdt niet van die lucht. Weten we trouwens dat die visserstruien nooit werden gewassen? Hoe vetter de trui, des te warmer. Ze moeten verschrikkelijk hebben gestonken!

Haringsalade
Voor 4 personen

Ingredienten:

Voor de salade: 1/2 appel. 1/4 komkommer, 1 gekookte biet, 4 vijgen, Amsterdamse uien, 4 zoute haringen.

Voor de dressing: olijfolie, wittewijnazijn, mosterd, appelstroop, citroen, peper en zout

Bereidingswijze
Snijd de witlof heel fijn en doe in elk bord een laagje. Leg daarover plakjes komkommer, appel en biet. Garneer ieder bord met uien, haring en vijgen. Klop de dressing en giet over de salade.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden